Nederlandse componiste wint Signature Music Prize USA


HOOGEVEEN, 20160217 -- De Nederlandse componiste Sonja Schwedersky heeft op 16 februari 2016 de Signature Music Prize voor compositie gewonnen. De prijs wordt 2-jaarlijks uitgereikt door de 7 Arts Foundation in de USA aan een componist met een eigen "handtekening", een eigen geluid. Schwedersky schreef onder meer de 5 Neruda-liederen voor bariton en ensemble. Deze liederen zijn romantisch en populair in Spaanssprekende landen. Ze zijn geschreven op gedichten van de wereldberoemde Chileense dichter Pablo Neruda.

Nederlandse componiste wint Signature Music Prize USASchwedersky schreef recent "Little Hands", in opdracht van de 6-jarige pianiste Klara Khomskii. Dit werk voor solo piano en klein ensemble, ging op 19 september 2015 in premiere tijdens het festival Klassiek op het Amstelveld in Amsterdam. 

Het werkveld van Schwedersky is breed: zij schrijft al ruim twee jaar aan een grote avondvullende opera. Het libretto van deze opera wordt geschreven door Quirijn de Lang, een befaamd operazanger en met name bekend in Engeland. Hij heeft vele grote rollen op zijn naam staan. Daarnaast schrijft Schwedersky op aanvraag zowel voor professionele musici als voor amateurs en kinderen. Ook bedrijven of mensen die iemand anders een compositie cadeau willen doen, kunnen bij Schwedersky tegen een alleszins redelijk tarief een compositie bestellen. 

Uitgangspunt bij Schwedersky is dat de muziek prettig moet zijn om naar te luisteren en prettig om te spelen. Andere populaire werken van haar zijn "The Unfaithful" voor solo cello en strijkers, "Ziganette" voor solo altviool en strijkers, piano solowerken en "Drie psalmen in een nieuw jasje" voor gemengd koor en strijkers. 

Kinderen en muziek spelen een grote rol in het leven van Schwedersky. Zij schrijft de serie "One Two Play" (want to play), stukjes om samen te spelen voor kinderen of volwassen beginners. Bijzonder aan deze boekjes is dat beide partijen op gelijk niveau spelen zodat beginners samen kunnen musiceren. Het eerste boekje is geschreven voor viool en piano en het net nieuw verschenen boekje voor 4 handen piano, quatre mains. Schwedersky geeft ook vioolles in Hoogeveen. Haar werken worden uitgegeven bij Donemus Publishing, waar zowel de bladmuziek van alle composities als de CD "Pablo Neruda" kan worden aangeschaft. Zie voor meer informatie ook de website van de componist; www.schwedersky.net