Derde module PicknPack ontwikkeld: Quality Assement and Sensing Module


Gepubliceerd op
17 februari 2016

Bij het verpakken van groenten en fruit en het produceren van kant- en klaarmaaltijden wordt de kwaliteitsinspectie nog grotendeels uitgevoerd via visuele evaluatie door operatoren. Deze visuele inspectie is echter subjectief, arbeidsintensief en beperkt tot kwaliteitseigenschappen aan het
oppervlak die met het blote oog waargenomen kunnen worden.

Binnen het PicknPack-project wordt getracht om deze kwaliteitsinspectie te verbeteren en te automatiseren door middel van sensoren. Samen met partners Wageningen UR, InnoSpexion (DK) en de Universiteit van Manchester (UK) ontwikkelt de KU Leuven (BE) een module voor automatische
kwaliteitsinspectie en -kwantificatie.

RGB en 3D cameravisie worden gecombineerd om het gewicht van de individuele vruchten in een tros contactloos te bepalen en visuele defecten aan het oppervlak te detecteren, en de verdeling van de componenten in een kant- en klaarmaaltijd te inspecteren. Dankzij een hyperspectrale camera kan de
rijpheid van de individuele vruchten nauwkeurig bepaald worden en kunnen defecten aan en net onder het oppervlak gedetecteerd worden. Daarnaast laat deze camera die een spectrale vingerafdruk opmeet voor elke pixel in het beeld toe om ook visueel gelijkaardige componenten in kant- en
klaarmaaltijden te onderscheiden.

Naast de kwaliteit aan en net onder het oppervlak wordt ook de interne kwaliteit gecontroleerd. Migrolfsensoren meten de verdeling van de belangrijkste componenten (bijvoorbeeld water, vet) terwijl X-stralentomografie toelaat om defecten in de interne structuur (bijvoorbeeld holtes,
ontbrekende structuren) te inspecteren. Terwijl deze sensoren elk afzonderlijk al meerwaarde kunnen bieden in de voedingsindustrie, wordt ook onderzocht hoe combinatie van deze sensoren via sensorfusie extra meerwaarde kan bieden.

Tenslotte wordt ook gewerkt aan flexibele trainingsalgoritmes die een operator zonder technische opleiding toelaten om de module op een intuitieve manier te trainen voor een nieuwe cultivar of nieuw product.

In het PicknPack-project werkt Wageningen UR Glastuinbouw nauw samen met Food & Biobased Research van Wageningen UR.

Financier: EU

mailen
Tweet

* BAJ (Bart) van Tuijl BSc
Contactpersoon BAJ (Bart) van Tuijl BSc
Contactformulier

Wageningen UR Glastuinbouw

Wageningen UR Glastuinbouw is het Nederlandse onderzoekinstituut voor de glastuinbouw

* Vochtverdelingen meten in de kas met glasvezels Vochtverdelingen meten in de kas met glasvezels
* Green Challenges - de sprong naar duurzame glastuinbouw Green Challenges - de sprong naar duurzame glastuinbouw
* Vitamine C gehalte in aardbei onder invloed van licht en stress Vitamine C gehalte in aardbei onder invloed van licht en stress

Meer nieuws



Meer informatie

* Geavanceerde teelt- en productiesystemen