Een veiliger wijk met 'BIN' | Gemeente Vught


Publicatiedatum:
17 februari 2016
BIN zorgt voor een leefbare en veiliger wijk. Iedereen kan meedoen: samen voor veilig!

Snel, veilig en anoniem informatie uitwisselen tussen politie, gemeente en bewoners. Dat is - in een notendop - het Buurt Informatie Netwerk (BIN). BIN zorgt voor een leefbare en veiliger wijk. Iedereen kan meedoen: samen voor veilig!

BIN is samenwerken. Politie, gemeente en bewoners delen berichten die Vught veiliger maken. Meldt u zich aan voor BIN, dan helpt u daar zelf aan mee. U krijgt dan opsporingsberichten over incidenten en criminaliteit en een beschrijving van een eventuele verdachte. U bent zo niet alleen
gewaarschuwd, u kunt ook een verdachte situatie snel, veilig en anoniem melden.

Informatie & tips

Doet u mee aan BIN, dan ontvangt u niet alleen opsporingsberichten. U krijgt ook informatie over lopende en opgeloste zaken en preventietips. Deze tips helpen u overlast en criminaliteit te voorkomen en tegen te gaan. Het zijn tips `op maat', afgestemd op wat er in uw omgeving gebeurt.

Hoe werkt het?

In Vught zijn onder de inwoners twee BIN-cooerdinators actief. De BIN-cooerdinator is de schakel tussen de bewoners (de BIN-leden) en de politie en gemeente. Hij geeft de informatie van de politie en gemeente door aan de BIN-leden. Dat gebeurt per e-mail. BIN-leden kunnen reageren op het
bericht. De cooerdinator stuurt de reactie door naar de politie of gemeente.

Spoed of geen spoed?

Bij een BIN bericht is geen directe inzet van de politie nodig. Gebeurt er iets waarvoor de politie wel moet komen, maar zonder spoed, dan belt u 0900 8844. En als elke seconde telt, belt u het alarmnummer 112.

Een voorbeeld

Stel, u ziet al een tijdje een vreemde en onbekende auto in uw straat. Op dit moment is de auto weg, maar u vertrouwt het niet. U stuurt een BIN bericht aan de BIN-cooerdinator.

Een dag later ziet u dezelfde auto langzaam door de straat rijden. Af en toe staat het voertuig stil en rijdt daarna stapvoets verder. Drie mannen in de auto speuren de omgeving af. Dan belt u 0900-8844.

's Avonds, in het donker, rijdt de auto weer door de straat. De drie mannen stappen uit de auto, lopen een brandgang in en morrelen aan de tuinpoorten morrelen. U vermoedt inbraakpogingen en belt 112.

Waarom BIN?

Een goed lokaal informatienetwerk verhoogt de veiligheid in uw eigen buurt. Het draagt bij aan een betere waakzaamheid en preventie. U levert een directe bijdrage aan een veilige omgeving met minder criminaliteit en meer solidariteit. Iedereen kan meedoen. Het is gratis, anoniem en zonder
risico. Wilt u meer weten over BIN? Kijk dan op www.bindb.nl.

Aanmelden

Doet u mee? Fijn! U kunt zich eenvoudig en snel aanmelden op www.bindb.nl. Dank voor uw deelname.