Aanhoudingen na rijden onder invloed


Aanhoudingen na rijden onder invloed

Laatste update:
17-02-2016 | 11:10

Bemmel, Stroe, Zaltbommel - Het is algemeen bekend dat met drank op achter het stuur stappen levensgevaarlijk is. Toch was het de afgelopen etmaal drie keer raak in Gelderland. In twee gevallen leidde dit zelfs tot aanrijdingen.

In Bemmel kreeg de politie rond 15.00 uur de melding dat op een Floralaan een auto tegen een lantaarnpaal was gereden. Ter plaatse troffen agenten een beschadigde auto en een scheef gereden lantaarnpaal aan. De bestuurder, een 56-jarige man uit Bemmel, raakte niet gewond. Vanzelfsprekend
moeten betrokkenen bij een verkeersongevallen moeten een blaastest doen. De man blies 895 ugl. Zijn rijbewijs werd daarop ingevorderd.

Aan de Ravenweg in Stroe raakte rond middernacht een auto van de weg. De drie inzittenden werden nagekeken door ambulancepersoneel, maar ze hoefden niet mee naar het ziekenhuis. Ook hier blies de bestuurder een F (fail). De ademalyse wees 880 ugl. uit. Deze 30-jarige man zonder vaste woon of
verblijfplaats kon daarop zijn rijbewijs inleveren.

In Zaltbommel zagen surveillerende agenten omstreeks 03.30 uur een auto rijden. De bestuurder stond gesignaleerd voor meerdere zaken. Hij werd daarop aangehouden. Ook bleek dat de man had gedronken. De ademanalyse wees 685 ugl. uit en hij reed daarbij zonder rijbewijs.

Geldboete, ontzegging of gevangenisstraf

Rijden onder invloed heeft grote gevolgen. Naast dat het levensgevaarlijk is voor bestuurders en omstanders, is er een grote pakkans. Agenten zijn er op gespitst om dronken bestuurders van de weg te halen en ook burgers bellen steeds vaker direct de politie als zij vermoeden dat iemand onder
invloed achter het stuur zit.

Drankrijders krijgen een geldboete, een (tijdelijke) ontzegging van de rijbevoegdheid, een gevangenisstraf of een combinatie van deze straffen. De strafmaat hangt af van de ernst van de situatie. Betrokkenen bij een ongeluk worden sneller getest op alcoholgebruik dan bij een gewone controle.
Dit is ook om de eventuele schuldvraag vast te stellen. Bestuurders onder invloed kunnen er op rekenen dat verzekeringsmaatschappijen de kosten van het ongeluk bij hen terugvorderen.





2016080564, 2016081093, 2016081165