Aanpassen Monumentenlijst Stelling van Amsterdam


17 februari 2016 - Nieuwsartikel

De provincie Noord-Holland heeft er twee monumenten bij. Het gaat om de Liniedijk Kudelstaart-Uithoorn en het Inundatiewerk Haarlemmerliede.

Beide monumenten zijn onderdeel van de Stelling van Amsterdam (SvA).

De SvA is sinds 1996 UNESCO Werelderfgoed. Een groot deel van de objecten van de Stelling van Amsterdam is provinciaal monument en staan op de provinciale monumentenlijst.

Er is onderzocht of er onderdelen van de Stelling zijn die ten onrechte nog geen monumentenstatus hebben of die van de lijst af moeten omdat ze er niet meer zijn. Dit heeft geleid tot het toevoegen van twee onderdelen van de SvA aan de provinciale monumentenlijst en twee monumenten uit te
schrijven. De twee monumenten die erbij komen zijn:

* De Liniedijk Kudelstaart-Uithoorn in de gemeente Aalsmeer en Uithoorn. De Liniedijk loopt van Fort bij Kudelstaart via De Kwakel naar Fort aan de Drecht.
* Het Inundatiewerk Haarlemmerliede in Penningsveer. Dit monument ligt in de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude.

De twee monumenten die van de lijst afgaan omdat ze niet meer bestaan zijn:

* De Damsluis in de Slotertocht in de gemeente Haarlemmermeer.
* De Duiker door de linie in de Starnmeerpolder in de gemeente Graft de Rijp.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tweet
Deel