OM Den Haag is benieuwd naar uw mening


20 maart 2012 - Arrondissementsparket Den Haag

"Jonge winkeldief op heterdaad betrapt". "Verdachte van winkeldiefstal hoort werkstraf tegen zich eisen." "Woninginbreker veroordeeld tot gevangenisstraf". Deze koppen staan geregeld in de krant. Het Openbaar Ministerie (OM) brengt dagelijks verdachten van een misdrijf voor de rechter en
formuleert daarvoor een strafeis. Maar wat vindt de samenleving eigenlijk van de hoogte van deze strafeisen? Vinden burgers de strafeisen te mild, te hoog of moet er op andere wijze bestraft worden?
Het OM Den Haag wil graag de mening van burgers horen. Daarom worden burgers uitgenodigd deel te nemen aan een discussie over wat een passende strafeis is.

In 2012 organiseert het OM Den Haag twee burgerfora. Op deze bijeenkomsten worden burgers aan de hand van concrete zaken gevraagd naar hun mening over de hoogte en soorten van straffen die passend zijn.
Het eerste burgerforum in Den Haag zal zijn op dinsdag 17 april en gaat over diefstal en inbraak. In het najaar (datum nog niet bekend) zal het onderwerp doodslag aan de orde komen.
De bijeenkomsten zijn van 19:30-22:00 uur en worden gehouden in het Paleis van Justitie in Den Haag, Prins Clauslaan 60.

Aanmelden

Wilt u meepraten op 17 april en in het najaar? Dan kunt u zich aanmelden op de website van het OM: www.om.nl/burgerforum. Ook kunt u zich per mail of schriftelijke aanmelden. Stuur uw aanmelding naar Openbaar Ministerie Den Haag, tav afdeling communicatie, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag of
naar (voorlichting.parket.denhaag@om.nl) . Vermeld daarbij uw naam, adres, emailadres, leeftijd, geslacht, hoogst genoten opleiding, nationaliteit en korte motivatie. Uit de aanmeldingen wordt een selectie gemaakt om een zo gevarieerd mogelijke samenstelling van het burgerpanel te krijgen.

Over het OM

Het Openbaar Ministerie is de enige instantie in Nederland die mensen strafrechtelijk kan vervolgen door de voor de rechter te brengen. Het OM stelt daarbij steeds de vraag of het gaat om een strafbaar feit en of er voldoende bewijs is. De strafeis die het OM formuleert moet recht doen aan de
ernst van het misdrijf en de gevoelens in de samenleving. De hoogte van deze straf is mede afhankelijk van de richtlijnen die het OM daarvoor heeft gesteld en moeten binnen de kaders van de wet vallen. Na de terechtzitting bepaalt de rechtbank de uiteindelijke hoogte van de straf.

Deel dit op

*