Werkstraf geeist tegen voorzitter NVU


14 augustus 2012

Tegen de voorzitter van de NVU (Nederlandse Volks-Unie) is dinsdag door de officier van justitie een werkstraf van 40 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken met een proeftijd van twee jaar geeist. De 41 jarige verdachte stond terecht voor de rechtbank Almelo voor
discriminatie van Turken en andere buitenlanders door ze te beledigen en het aanzetten tot het discrimineren van deze groepen.

Tijdens een demonstratie van de NVU op 28 mei 2011 in Enschede hebben verdachte en zijn medebetogers beledigende teksten gescandeerd en beledigende afbeeldingen getoond. Het gaat om het overtreden van artikel 137c en 137d van het wetboek van strafrecht. Volgens het Openbaar Ministerie heeft
verdachte de grens van de vrijheid van meningsuiting overschreden.

Verdachte en zijn mededemonstranten hebben onder andere `Nederland voor Nederlanders, eigen volk eerst' en `Ali B en Mustapha, ga toch terug naar Ankara' geroepen.

Daarnaast is de `white power' vlag gedragen. De ` white power' vlag is een vlag met het Keltisch kruis erop. Dit Keltisch kruis is van oorsprong een Keltisch teken en wordt vaak in Ierland gebruikt in een religieuze of culturele context. Tegenwoordig wordt het Keltisch kruis wereldwijd veel
gebruikt door extreemrechtse groeperingen. De naam die eraan wordt gegeven is ` white power', waarmee de inferioriteit, de minderwaardigheid van het niet-blanke ras wordt aangegeven.

Het is wat het Openbaar Ministerie betreft duidelijk dat het dragen van de `white power' vlag in deze context de uitlatingen versterken: de groep ` niet-blanken' worden bestempeld als minderwaardig.

Naar de mening van het Openbaar Ministerie zijn door de uitlatingen van verdachte en zijn medebetogers vreemdelingen in Nederland en Europa beledigd en heeft hij aangezet tot discriminatie tegen hen.
Het Openbaar Ministerie heeft aangegeven dat demonstreren op zich een belangrijk recht is. Het kunnen voeren van een maatschappelijk debat is een van de pijlers van de democratische samenleving. Er moet heel veel gezegd kunnen worden. Maar tijdens de betreffende demonstratie zijn meermalen op
een harde wijze raciale uitingen gedaan en daarmee zijn de grenzen van de vrijheid van meningsuiting overschreden, vindt het OM.

Verdachte is in 2008 veroordeeld voor een ander uitingsdelict namelijk smaad. De officier van justitie eist daarom naast een onvoorwaardelijke werkstraf, ook een voorwaardelijke gevangenisstraf. Het Openbaar Ministerie wil dat het niet weer gebeurt.

Nog drie verdachten zijn gedagvaard. Deze zaken zijn aangehouden en zullen later worden behandeld.

Deel dit op

*