Tweede bij Verkiezing Verkeerslichtenregio 2016


17 februari 2016
Verkeerslicht snelfietsroute bij een kruising

Gemeente 's-Hertogenbosch was met gemeente Helmond en provincie Zuid Nederland genomineerd voor de titel Verkeerslichtenregio 2016.

Woensdag 17 februari is bekendgemaakt dat de gemeente Helmond zich "verkeerslichtenregio 2016" mag noemen. Onze gemeente is op een prachtige tweede plaats geeindigd. En dat is niet vreemd. We hebben de afgelopen jaren (innovatieve) maatregelen genomen op het gebied van verkeerslichten.
Wethouder van Son: "Ik ben enorm trots dat we op de tweede plaats zijn geeindigd. Vanaf deze plaats feliciteer ik de gemeente Helmond van harte. Dit bevestigt dat we op de goede weg zijn. Uiteraard blijven we ons inzetten voor goede en veilige verkeersregelingen met minimale wachttijden voor
onze weggebruikers".

Beleid

Het uitgangspunt in het beleid is dat we niets regelen als het niet nodig is. We willen het verkeer op een zo geloofwaardige en natuurlijk mogelijke manier laten doorstromen. Als verschillende verkeersgebruikers elkaar tegenkomen krijgt een rotonde de voorkeur boven een verkeerslicht. Als het
niet anders kan plaatsen we verkeerslichten. `s-Hertogenbosch heeft 65 verkeersregelinstallatie's (VRI's). Het uitgangspunt bij verkeerslichten is het minimaliseren van de wachttijd voor alle verkeersgebruikers.

Maatregelen

We nemen hiervoor diverse maatregelen waarbij altijd de verkeersdeelnemer centraal staat.
Zo kennen we bijvoorbeeld het aftelsysteem waarbij verkeerslichten aftellen naar groen licht. Inmiddels kent 's-Hertogenbosch 18 van dit soort verkeerslichten. Deze maatregel vermindert de wachttijd.
Een ander voorbeeld is het dynamische route informatie systeem. Dit verkeerslicht geeft de snelste route voor fietsers aan om een kruising over te steken.

Beheer

Om te zorgen dat alles vlot blijft lopen bekijken we continue alle verkeersbewegingen. Zo is het mogelijk om snel in te spelen op meldingen.

Bekijk hier het filmpje op Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=JxD9dYk8TOw