Baggeren


05-02-2016 In januari is de gemeente Drechterland gestart met baggerwerkzaamheden in Venhuizen en Hem. Nu is Hoogkarspel aan de beurt. De baggerwerkzaamheden duren nog ongeveer drie weken.

Afspraken Hoogheemraadschap

De werkzaamheden vloeien voort uit de afspraken die wij met het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier hebben over het uitbaggeren van de sloten. In het baggerplan voor Drechterland is bepaald dat in tien jaar alle sloten zijn gebaggerd.

Met het Hoogheemraadschap is afgesproken dat de dieptemaat (leggermaat) voor de doorvaarbare sloten 80 cm moet zijn. Dat is diep genoeg om te zorgen voor een goede doorvaart, doorstroming en afwatering van de sloten. Volgens wethouder Vincent Reus is het daarom nodig om goed te baggeren.
"Drechterland gaat voor schoon en daar horen de watergangen ook bij."

Waterplan

Het baggeren is een van de onderdelen van het Waterplan van Drechterland. Hierin is vastgelegd hoe wij de komende jaren met het water in Drechterland omgaan. In 2011 is het baggeren gestart. De totale uitvoering gebeurt fasegewijs. In 2020 is de baggerklus klaar.

Onderhoud

Het reguliere onderhoud van de gebaggerde sloten zoals het verwijderen van drijfvuil, waterplanten, uitmaaien van walkanten en onderhoud beschoeiing blijven bij de onderhoudsplichtige van de sloot. Hierin verandert niets. De onderhoudsverplichtingen zijn vastgelegd in de regels, de zogenaamde
legger, van het Hoogheemraadschap

Vragen over het baggeren

Voor vragen over de baggerwerkzaamheden kunt u contact opnemen met de afdeling Leefomgeving via telefoonnummer 0228-352 352 of mailen naar gemeente@drechterland.nl.

05-02-2016
Thema Nieuws, Drechternieuws