Artefact: kunstenfestival met een wetenschappelijk tintje

04 FEB 16. Artefact is een tentoonstelling en kunstenfestival in Kunstencentrum STUK. Hedendaagse beeldcultuur, actualiteit en maatschappelijke uitdagingen staan er centraal. De band met het onderzoek aan de KU Leuven is in sommige projecten heel sterk. Zo wordt er een kortfilm getoond die volledig werd gefilmd door drones, ontwikkeld door industrieel ingenieurs en werkten studenten burgerlijk ingenieur-architect mee aan een installatie voor het STUK binnenplein.

Een cameraploeg die volledig bestaat uit drones? Het klinkt futuristisch, maar de Australische regisseur Liam Young en de onderzoeksgroep Embedded and Artificially intelligent Vision Engineering (EAVISE) maken het waar voor de kortfilm In The Robot Skies: A Drone Love Story. De cameradrones dragen een minicomputer mee en kunnen daardoor autonoom werken. Ze kregen zelfs de basisregels van de cinematografie ingeprent.

Liam Young ziet de drones niet alleen als `cameralui', maar ook als personages. In zijn script, dat zich in het Londen van de toekomst afspeelt, krijgen een meisje en een jongen die verliefd zijn op elkaar allebei huisarrest. Ze worden bewaakt door drones, maar het stel weet toch met elkaar te communiceren, via gehackte drones. De kijker ziet dit verhaal dus door de `ogen' van de drones.

Voorlopig worden de drones nog gedeeltelijk manueel gestuurd. "Voor deze film is het niet noodzakelijk dat de drone al volledig autonoom is. Om veiligheidsredenen - uiteindelijk gaan de drones soms heel dicht bij de acteurs vliegen - is het beter dat er een piloot in de buurt blijft", vertelt professor Toon Goedeme (KU Leuven departement Elektrotechniek - ESAT Centrum voor beeld- en spraakverwerking). De kortfilm kwam tot stand als de eerste STUK-KU Leuven coproductie. Beide partners hebben de intentie om deze samenwerking structureel verder uit te bouwen.

U kan de kortfilm op 9 februari voor het eerst bekijken op Artefact. Meer informatie op http://bit.ly/robotskies. De film kreeg ook een plaatsje in de meest recente editie van de Campuskrant. Het volledige artikel vindt u hier: http://nieuws.kuleuven.be/node/16216.

KU Leuven werkte ook mee aan andere projecten op het kunstenfestival:

* Glorious Failure: In opdracht van STUK, ontwikkelde Frederic Geurts samen met zeven studenten burgerlijk ingenieur-architect onder leiding van professor Mattias Schevenels (KU Leuven), de installatie Glorious Failure voor het STUK binnenplein. De installatie is ontworpen om in te storten, te falen. Dat gebeurt tijdens de openingsavond op 9 februari (http://www.artefact-festival.be/nl/programma/glorious-failure-2016-artefact-commission)

* Frederic Geurts en Liam Young vertellen over hun werk in de Artefact expo tijdens de Artists Talks op 10 februari (http://www.artefact-festival.be/nl/programma/artists-talks).

* Van 17 tot 21 februari 2016 organiseren STUK en KU Leuven MusicMakers Hacklab rond het festivalthema `Up in The Air'. MusicMakers Hacklab is een open labo gehost door Darsha Hewitt (CA-Bauhaus University) en Peter KIrn (VS-Createdigitalmusic) uit Berlijn. Ze nodigen 16 internationale deelnemers uit om te werken rond geluid in de ruimte: muzikanten, geluidskunstenaars, uitvinders, designers ... MusicMakers Hacklab wil een brug slaan tussen kunst en wetenschap. In het kader hiervan gaat prof. Tine Baelmans (KU Leuven) op 17 februari in gesprek met de deelnemers over de link tussen aerodynamica en geluid (20u, STUK Soetezaal). (http://www.artefact-festival.be/nl/programma/musicmakers-hacklab) * De wetenschappelijke lezingen- en debatreeks Grijze Cellen geeft op 17 februari het woord aan twee dronewetenschappers (http://www.artefact-festival.be/nl/programma/grijze-cellen-drones)

Praktisch:

9-21 februari 2016

Het tijdstip en de locatie van de verschillende installaties en events vindt u op http://www.artefact-festival.be/nl.