Kwaliteitsindicatoren om de organisatie van palliatieve zorg te verbeteren (Promotie) - Radboud Universiteit

woensdag 17 februari 2016

Tijd vanaf 16:30

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus de heer MSc. J.C. van Riet Paap

Promotor(es) prof. dr. M.J.F.J. Vernooj-Dassen, prof. dr. K.C.P. Vissers

Copromotor(es) dr. Y.M.P. Engels

Subtitel Quality indicators to facilitate improvement in the organisation of palliative care for people with dementia or cancer in Europe

Beschrijving

Door de vergrijzing komen er steeds meer ouderen met een chronische aandoening. Hierdoor neemt de vraag naar zorg in de laatste levensfase toe. Palliatieve zorg kan aan deze vraag voldoen. Van oudsher is palliatieve zorg vooral ontwikkeld binnen de oncologie, maar ook patienten met dementie kunnen baat hebben bij deze zorg. Er bestaat echter nog veel variatie in de beschikbaarheid van palliatieve zorg in Europa, zowel voor oncologische als niet-oncologische patienten. Jasper van Riet Paap ontwikkelde een hulpmiddel dat de organisatie van palliatieve zorg kan evalueren en verbeterprojecten kan initieren. Dit instrument bestaat uit een set van kwaliteitskenmerken die door experts van over de hele wereld is samengesteld. Daarnaast bevat het een overzicht van veelgebruikte strategieen om de organisatie van palliatieve zorg te verbeteren en belemmeringen hierin weg te nemen. Ook onderzocht Van Riet Paap hoe onderzoeksresultaten beter toegepast kunnen worden in de dagelijkse palliatieve zorg, en wanneer de palliatieve fase bij mensen met dementie van start gaat. Het onderzoek van Van Riet Paap draagt bij aan de kennis over implementatiewetenschappen en onderschrijft dat een goede organisatie een voorwaarde is voor goede uitkomsten van palliatieve zorg.

Biografie

Jasper van Riet Paap (1985) studeerde Verpleegkunde in Zwolle en Gezondheidswetenschappen in Amsterdam, waar hij in 2010 zijn masterdiploma behaalde. Bovenstaand onderzoek voerde hij uit bij de afdeling IQ healthcare van het Radboudumc, binnen het onderzoeksinstituut Radboud Institute for Health Sciences.