Gemeente Leiden: Jan van Houtbrug afgesloten voor bussen en vrachtverkeer

vrijdag, 12 februari 2016

De Jan van Houtbrug in Leiden is vanaf vrijdagavond 12 februari om 22.00 uur afgesloten voor bussen en vrachtverkeer zwaarder dan 5 ton of hoger dan 2,60 meter. Uit recent inspectie-onderzoek is gebleken dat de brug niet meer aan de veiligheidsnormen voldoet. De afsluiting is nodig om verdere belasting van de brug door zwaar verkeer te voorkomen.

De Jan van Houtbrug verbindt de Lammenschansweg en de Korevaarstraat. De brug is afgesloten voor voertuigen zwaarder dan 5 ton of hoger dan 2,60 m. Hulpdiensten en busmaatschappij Arriva zijn geinformeerd, en ook ondernemers, scholen en wijkverenigingen worden op de hoogte gesteld. De afsluiting leidt tot hinder in de stad. Bij de omleidingen is gekozen voor doorgaande routes. Op bijgaand kaartje zijn de omleidingsroutes te zien. Omleidingsborden en verkeersregelaars zorgen voor de doorstroming van het verkeer.

Omleidingen

De bussen van Arriva rijden om via De Sitterlaan, Burggravenlaan, Hoge Rijndijk en Levendaal, en ook via de Witte Singel. Vrachtverkeer en touringcars worden met borden omgeleid via het Levendaal, Hoge Rijndijk en Willem van der Madeweg.

Herstelwerkzaamheden

Op dit moment wordt gekeken welke versterking van de brug mogelijk is zodat bus- en vrachtverkeer weer gebruik kan maken van de route. Bij die scenario's wordt rekening gehouden met de toekomstige herinrichting van de openbare ruimte in de omgeving van de Jan van Houtbrug, Geregracht en de Oranjeboomstraat. Dit gebied wordt later dit jaar in het kader van het project Centrumroute, deeltrace Jan van Hout aangepakt.

Bruginspectie

Leiden kent ruim 600 bruggen die om de twee jaar visueel worden geinspecteerd. Uit deze inspectie bleek dat er nader onderzoek nodig was naar de technische staat van de Jan van Houtbrug. Vanochtend is het dringende advies ontvangen de brug af te sluiten voor zwaar verkeer. Dit is noodzakelijk voor een veilige verkeerssituatie omdat de benodigde sterkte voor belasting van zwaar verkeer niet meer voldoende is. Dit advies is door het college van burgemeester en wethouders opgevolgd.

Vraag en antwoord

Wat is er met de brug aan de hand?

Uit inspectie van de brug is gebleken dat de constructie niet meer sterk genoeg is voor zwaar verkeer (vrachtverkeer en bussen).

Is het gevaarlijk voor het verkeer?

Verkeer loopt geen direct gevaar, maar om te voorkomen dat de brug nog verder beschadigd raakt, is besloten om vrachtverkeer en bussen om te leiden.

Kunnen auto's, fietsers en voetgangers wel over de brug?

Personenauto's en motoren, fietsers en voetgangers kunnen nog wel veilig gebruikmaken van de brug.

Hoe kunnen vrachtwagens en touringcars de binnenstad nog bereiken?

Touringcars en vrachtwagens kunnen via Lammenschansplein, Kanaalweg, Hoge Rijndijk en Levendaal de binnenstad bereiken. Deze omleiding wordt met borden aangegeven. Op dit kaartje staan ook de omleidingsroutes voor `de stad uit' en vanaf A4/N11 richting centrum-noord en LUMC.

Kloppen de bustijden nog wel?

De bussen van Arriva rijden om via De Sitterlaan, Burggravenlaan, Hoge Rijndijk en Levendaal. Een aantal bushaltes vervalt en de tijden zijn ook aangepast. Kijk op de website van Arriva voor de trajectinformatie.

Wat gaat er nu verder met de brug gebeuren?

Allereerst wordt gekeken of de brug op korte termijn versterkt kan worden zodat vrachtverkeer en bussen er weer over heen kunnen rijden. Daarnaast wordt bekeken welke herstelwerkzaamheden nodig zijn voor de lange termijn.

Hoe lang gaat het duren?

Het versterken van de brug op korte termijn kan, afhankelijk van de maatregelen, twee tot vier weken duren. De omleidingen blijven dan van kracht. Hoe lang de structurele herstelwerkzaamheden gaan duren, is nog niet bekend.

Worden de andere bruggen ook onderzocht?

Alle bruggen in Leiden worden elke twee jaar onderzocht, de zogenaamde visuele inspectie. Het kan zijn dat uit deze inspectie blijkt dat nader onderzoek nodig is, zoals bij de Jan van Houtbrug.

Ik woon in de buurt van de brug, moet ik mij zorgen maken?

Er is geen gevaar voor omwonenden of weggebruikers.

Ik ben ondernemer in de binnenstad; hoe moeten mijn toeleveranciers nu rijden?

De route voor vrachtverkeer vanaf de A4 naar de binnenstad wordt met omleidingsborden aangegeven. Het kaartje met de omleidingsroutes vindt u hier. Verkeersregelaars geven ter plekke ook aanwijzingen aan vrachtverkeer. Auto's en bestelbusjes van minder dan 5 ton mogen wel over de Jan van Houtbrug rijden.

Kunnen de hulpdiensten de binnenstad nog wel snel bereiken?

Ambulances en politiewagens kunnen nog steeds over de Jan van Houtbrug richting de binnenstad rijden. Zware brandweerauto's kunnen door de Herenstraat en de Doezastraat rijden. De Herenstraat wordt daarvoor aangepast.

Wordt het vuilnis in de buurt nog opgehaald?

Aan het ophalen van het huisvuil en het legen van de containers verandert niets. De vuilniswagens rijden een alternatieve route.

Waar kan ik terecht voor meer informatie?

Als u specifieke vragen hebt, kunt u het beste bellen met de gemeente Leiden via het algemene nummer 14071, kies 1 Woonomgeving. De informatie op deze pagina wordt regelmatig aangevuld.