Verzet 50PLUS belemmert aannemen Mediawet

Het door 50PLUS op gang gebrachte verzet in de politiek tegen de benoeming van VVD-kopstukken in de top van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft eraan bijgedragen dat staatssecretaris Dekker zijn nieuwe Mediawet er nu niet door krijgt.

Enkele weken geleden uitte 50PLUS-senator Jan Nagel ernstige kritiek op het feit dat uitsluitend partijgenoten van VVD-staatssecretaris Dekker benoemd werden binnen de NPO. Dit kreeg een sneeuwbaleffect. Ook in de Tweede Kamer kwamen er protesten tegen dit benoemingsbeleid. Dekker heeft nu beterschap beloofd.

In de Eerste Kamer speelt echter veel meer tegen de Mediawet van Dekker. Daardoor bestaat er nu in de Senaat geen meerderheid voor deze wet. Staatssecretaris Dekker moet nu in gesprek om met veranderingen zijn plan door te voeren.

Met de nieuwe mediawet wil Dekker NPO 1, 2 en 3 meer ruimte gaan geven aan 'innovatieve ideeen en een 'creatieve competitie'. Het produceren van programma's zou niet meer exclusief de taak van omroepen zijn. De nieuwe wet zou ook het amusement op de publieke tv-zenders moeten beperken.

In de Senaat wordt verlangd dat de redactionele onafhankelijkheid van Hilversum ten opzichte van Den Haag beter wordt geborgd. En het idee dat kijkers naar amusementsprogramma's blijven hangen en `doorkijken' naar `moeilijkere en leerzamere' programma's moet beter worden onderzocht.

Het doorkijkeffect is een argument van de publieke omroep om amusement te blijven uitzenden. Dekker wil dat beperken en noemde onder meer Bananasplit en Ranking the Stars als verstrooiende programma's die niet langer bij de publieke omroep zouden thuishoren.

Op dinsdag 1 maart praat de senaat verder over de Mediawet. Dekker wilde die al op 1 januari invoeren, maar de Eerste Kamer stelde behandeling al eerder uit omdat zij nog veel vragen had over het wetsvoorstel.

(c) 16 februari 2016