Gemeente Leiden: Lammermarkt wordt bruisend plein

woensdag, 17 februari 2016

Visualisatie Buromarsille

De weg ligt open om van de Lammermarkt een prachtig groen cultuur- en evenementenplein te maken, met molen De Valk als icoon. De Nieuwe Beestenmarkt en de Molenwerf krijgen een facelift en de Valkbrug wordt vernieuwd. Na goedkeuring in de gemeenteraad kunnen de werkzaamheden van start.

De Lammermarkt is een parel in het Singelpark. Meer dan de helft van het gebied krijgt een groene inrichting. Op het plein is er ruimte om elkaar te ontmoeten en prettig te verblijven. De gemeente is in gesprek met partners in de stad over hun ideeen voor de organisatie van activiteiten en evenementen op en rond het plein.

Wethouder Paul Laudy (Bouw): "Op de Lammermarkt wordt nu volop gewerkt aan de bouw van de ondergrondse parkeergarage. Ook Museum De Lakenhal is gestart met de verbouwing en restauratie. Naar verwachting kunnen we in het najaar daadwerkelijk aan de slag met het inrichten van het plein. De wensen van omwonenden en belanghebbenden hebben we zo veel mogelijk meegenomen. Het is immers `hun' plein. We maken de Lammermarkt dus niet alleen `mooi' maar ook `leuk'. Dit is een enorme kwaliteitsimpuls voor de binnenstad van Leiden."

Wie straks parkeert onder de Lammermarkt, loopt via de Nieuwe Beestenmarkt naar de binnenstad van Leiden. De Nieuwe Beestenmarkt krijgt daarom een nieuwe inrichting. De Molenwerf blijft een belangrijke weg voor verkeer van en naar de binnenstad, voor auto's en ook voor de bussen, die op de Centrumroute gaan rijden. De weg krijgt een groene middenberm.

De Valkburg wordt vernieuwd. Om de bijzondere plek van de Valkbrug over de Rijnsburger Singel te markeren worden de rijbanen op de kop van het bolwerk naar elkaar toe gebracht en hoger aangelegd. Over het water waaieren de rijbanen uit om op het Schuttersveld weer aan te sluiten. Het ontwerp voor de Lammermarkt en de Nieuwe Beestenmarkt is in nauw overleg met de omwonenden en belanghebbenden opgesteld.

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft op dinsdag 16 februari het Uitvoeringsbesluit Herinrichting openbare ruimte Lammermarkt en Nieuwe Beestenmarkt en vernieuwing Valkbrug vastgesteld. De gemeenteraad moet hierover een definitief besluit nemen.