BetaBreak: Held uit UvA-geschiedenis: L.E.J. Brouwer

17 feb 2016 12.00 - 13.00

Debat

Deze maand in de BetaBreak behandelen we geen actueel onderwerp, maar eren we een held uit de UvA-geschiedenis: Luitzen Egbertus Jan Brouwer, een van de grootste Nederlandse wiskundigen aller tijden.

Hij grondvestte de topologie, de wetenschap die zich bezighoudt met verzamelingen die dezelfde structuur hebben, en had ideeen over de grondslagen van de wiskunde die lijnrecht in gingen tegen die van zijn gevestigde tijdgenoten. En niet alleen op het vlak van de logica was hij tegendraads: in zijn dagelijks leven woonde hij als een hippie avant la lettre in een hut in Blaricum, destijds een kunstenaarsdorp.

Terwijl Russell en Whitehead ook buiten de logica grote namen zijn, is die van onze eigen Brouwer inmiddels wat verstoft geraakt. Tijd om die eens op te poetsen! Kom luisteren en leren over Brouwer`s leven en de invloed van zijn wiskunde tot op de dag van vandaag.

Dit jaar wordt stilgestaan bij de 50^e sterfdag van Brouwer. Ter ere hiervan wordt er eind 2016 een congres georganiseerd aan de UvA.

Gasten

* prof. dr. Dirk van Dalen, biograaf van Brouwer en emeritus hoogleraar Logica en wijsbegeerte (Universiteit Utrecht)

* prof. dr. Jan van Mil, hoogleraar Topologie (Universiteit van Amsterdam)

* Hans Ree, schaakgrootmeester en columnist

* dr. Wim Veldman, intuitionist, wiskundige (Radboud Universiteit Nijmegen)

* Lees meer op de website van de BetaBreak

BetaBreak

Tijdens de maandelijkse BetaBreak bespreken voor- en tegenstanders een actuele kwestie in de betawetenschappen. De BetaBreak is een initiatief van betastudenten van de UvA, ondersteund door de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

De BetaBreak vindt plaats in de centrale hal van Science Park 904

* Science Park 904

Science Park 904 | 1098 XH Amsterdam

+31 (0)20 525 8626

Bron: BetaBreak

Gepubliceerd door Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica