Ruim zes miljoen voor vervolgonderzoek naar behandeling beroerte

Ruim zes miljoen voor vervolgonderzoek naar behandeling beroerte

16 februari 2016

Hartstichting en Hersenstichting investeren in nieuwe behandeltechniek (MUMC+ nieuws)

De Hartstichting heeft vandaag bekend gemaakt zes miljoen euro te investeren in vervolgonderzoek naar een innovatieve behandelmethode voor patienten met een acute beroerte. Het Maastricht UMC+ is naast Erasmus MC en het AMC een van de initiatiefnemers geweest in de ontwikkeling van de nieuwe therapie, waarmee via een katheter een bloedstolsel in de hersenen verwijderd kan worden. Op die manier zouden meer patienten in de toekomst een beroerte kunnen overleven. De Hersenstichting maakte vandaag eveneens bekend drie ton te investeren in het vervolgproject, waaraan veel Nederlandse ziekenhuizen deel zullen nemen.

Jaarlijks worden in Nederland meer dan 20.000 patienten met een beroerte (door afsluiting van een hersenbloedvat) opgenomen. Beroerte (verzamelnaam voor herseninfarct en hersenbloeding) is een van de dodelijkste hart- en vaatziekten. Patienten die de aandoening wel overleven, houden vaak blijvende klachten, zoals verlamming of problemen met praten. Bij een beroerte is het zaak dat een patient zo snel mogelijk wordt behandeld. Tot nu toe krijgt iemand met een infarct standaard via de arm een middel ingespoten dat de stolsels in de hersenen moet oplossen. De inwerking van het middel kost tijd en werkt echter slechts bij een op de tien patienten. Onderzoekers zoeken daarom naar een nieuwe en betere manier om het bloedvat snel en veilig te openen.

Invloedrijke studie

Bij de nieuwe methode wordt via een prik in de lies een dunne katheter in een bloedvat gebracht. Deze katheter wordt opgeschoven tot in de afgesloten slagader in de hersenen. Vervolgens wordt het stolsel via deze katheter als het ware direct weggezogen. In een onderzoek van 2015 (genaamd MR CLEAN) werd reeds aangetoond dat de therapie succesvol kan worden ingezet bij een select aantal patienten. Deze patienten herstelden sneller na de ingreep en bleken eveneens minder hersenschade te hebben opgelopen. Het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift New England Journal of Medicine noemde het onderzoek zelfs een van de meest invloedrijke studies van het jaar.

Samenwerking

Het vervolgproject draagt de naam 'CONTRAST' (COnsortium for New TReatments of Acute STroke) en wordt o.a. gefinancierd door de Hartstichting en de Hersenstichting. Namens het Maastricht UMC+ zijn prof. Robert van Oostenbrugge (neuroloog) en dr. Wim van Zwam (interventieradioloog) nauw betrokken bij het onderzoek. Om de therapie voor patienten zo snel mogelijk breder toegankelijk te maken, maken alle umc's en grote ziekenhuizen van Nederland ook onderdeel uit van het consortium.