Gemeente Leiden: Eenrichtingsverkeer in Herenstraat - tijdelijke verkeersmaatregel

Vanaf vrijdag 19 februari geldt in de Herenstraat tussen de Koninginnelaan en de Witte Singel/Zoeterwoudsesingel eenrichtingsverkeer voor gemotoriseerd verkeer. Deze verkeersnoodmaatregel blijft van kracht zolang de Herenstraat als calamiteitenroute voor de hulpdiensten is aangewezen. Direct omwonenden en ondernemers van de Herenstraat worden vanmiddag per brief geinformeerd.

Aanleiding

Sinds vrijdag 12 februari jl. is de Jan van Houtbrug, tussen de Lammenschansweg en de Korevaarstraat, afgesloten voor al het verkeer zwaarder dan 5 ton en hoger dan 2,60 meter. Dit betekent dat bussen en vrachtverkeer moeten omrijden, maar ook dat de brandweerwagens via een alternatieve calamiteitenroute de binnenstad tijdig moeten kunnen bereiken. De Herenstraat-Doezastraat-Steenschuur is aangewezen als tijdelijke calamiteitenroute. De maatregelen die vorige week op deze route zijn genomen, waaronder een parkeer- en stopverbod op de rijbaan, zijn onvoldoende gebleken om op elk moment vrije doorgang voor de brandweer te garanderen. Daarom is besloten tot een aanvullende verkeersmaatregel in de Herenstraat. Voor de Doezastraat en de Steenschuur is dit niet nodig.

Eenrichtingsverkeer voor auto's en vrachtverkeer

Auto's en vrachtverkeer mogen vanaf vrijdag 19 februari op de Herenstraat alleen vanaf de Koninginnelaan richting de Witte Singel/Zoeterwoudesingel rijden (van zuid naar noord). Er geldt een inrijverbod vanaf de zijde van de Witte Singel/Zoeterwoudesingel. Vanuit de zijstraten van de Herenstraat kan het verkeer daarom alleen in noordelijke richting afslaan, richting de Witte Singel/Zoeterwoudesingel. Fietsers mogen overigens in twee richtingen blijven rijden.

Alternatieve route

Vandaag worden verkeersborden geplaatst die de verplichte rijrichting en inrijverboden aangeven. De politie verzorgt de handhaving van de verplichte rijrichting en inrijverboden. Bij de Koninginnelaan wordt de al reeds verlaagde middenberm aangepast tot calamiteitendoorsteek. Bewoners en ondernemers uit de Herenstraat en directe omgeving van de Tuinstadwijk kunnen voor `stad uit' het beste via straten in de wijk rijden, zoals de Leliestraat en de Staalwijkstraat. Bewoners van Vreewijk kunnen ook gebruikmaken van de Haagweg voor de route `stad uit'.