Fryslan steunt aanvraag erkenning Bildtse taal

Op vrijdag 19 februari diende gemeente Het Bildt de aanvraag voor erkenning van het Bildts als minderheidstaal in. Kamerlid Lutz Jacobi nam de aanvraag op Ouwe-Syl in ontvangst. Jacobi is vicevoorzitter van de Kamercommisie van Binnenlandse Zaken. Gemeente Het Bildt vraagt minister Ronald Plasterk het Bildts toe te voegen aan de lijst van beschermde talen. De provincie Fryslan steunt deze aanvraag en zet zich in voor de erkenning van het Bildts.

Meertaligheid

De aanvraag gaat over het erkennen van Het Bildts onder Deel II van het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden. Het Handvest beschermt deze talen. In een steunverklaring aan minister Plasterk benadrukt de provincie het belang van de erkenning van het Bildts binnen het taalbeleid van Fryslan. "In de provincie Fryslan is van oudsher een diep besef van meertaligheid aanwezig. Dat geldt niet alleen voor het Fries en het Nederlands. Ook de streektalen in Fryslan bepalen mede de identiteit van de inwoners en zijn van grote culturele waarde", licht gedeputeerde Sietske Poepjes toe.

Rijkdom

De provincie stimuleert het gebruik van streektalen in afstemming met de betreffende gemeente. Poepjes: "Daarmee geven wij gehoor aan de roep uit de mienskip en de politiek om onze blik te verbreden naar onze eigen culturele rijkdom."

Gemeenten

De aanvraag van de gemeente Het Bildt heeft ook de steun van de Friese gemeenten

Franekeradeel, Menameradiel en Littenseradiel. Op 1 januari 2018 fuseren deze gemeenten met Het Bildt tot de nieuwe gemeente Waadhoeke. "Met de komst van deze fusie ontstaat de urgentie om de Bildtse taal een formele status te geven", legt Poepjes uit.

Europees Parlement

De gemeente overhandigde de aanvraag ook aan Europarlementarier Nils Torvalds. Torvalds is voorzitter van de commissie `Minorities' van het Europees Parlement. De Finse Europarlementarier was vrijdag op werkbezoek in Fryslan.