Precariobelasting waterleidingen


Precariobelasting waterleidingen

Geplaatst op woensdag 10 februari 2016
[IMG]

Rond 2 februari ontvingen klanten van Dunea in de gemeente Hillegom de jaarafrekening voor drinkwater. Hierop staat voor het eerst `precario' vermeld. De reden hiervoor is dat de gemeente met ingang van 1 januari 2016 precariobelasting doorbelast. Dunea betaalt dit en verdeelt deze kosten over
alle aangesloten adressen in Hillegom.

Wat is 'vastrechttoeslag precario'?

Precario is de belasting die een gemeente mag heffen voor het gebruik van gemeentegrond. Dat geldt bijvoorbeeld voor het terras van een cafe, maar ook voor waterleidingen die in gemeentegrond liggen. Een gemeente berekent het aantal meters leiding, vermenigvuldigt dit met het tarief dat de
gemeenteraad jaarlijks vaststelt, en stuurt een heffing naar Dunea. Intussen brengen alle gemeenten in het Dunea-gebied precariobelasting in rekening.

Precario is een van de weinige middelen die een gemeente heeft om inkomen te genereren waar vervolgens allerlei gemeentezaken mee worden betaald (onderhoud scholen, zwembaden, bibliotheek etc).
Dunea krijgt al sinds 2006 van de gemeente Hillegom de aanslag voor precariobelasting. Die schold de gemeente vervolgens direct kwijt. Dat kon toen gezien de economische voorspoed.
Vanaf 2016 doet de gemeente niet meer aan deze kwijtschelding.

Heeft u vragen over de precariobelasting?

Dan kunt u een e-mail sturen naar info@hillegom.nl onder vermelding van "precario Dunea".