Extra tijdelijke sociale huurwoningen


19 februari 2016

De druk op de voorraad van sociale huurwoningen is hoog en neemt toe. Om snel extra aanbod te creeren, stelt het college aan de gemeenteraad voor om kleine, tijdelijke sociale huurwoningen te realiseren. Dat kan door de ombouw van leegstaand vastgoed en door het bouwen van tijdelijke woningen
op braakliggend terrein. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de woningcorporaties BrabantWonen, Kleine Meierij en Zayaz. Ook het Stedelijk Huurdersplatform ondersteunt deze aanpak.

Tijdelijke woningen

Om in de behoefte te voorzien, is het voorstel om in 2016 en 2017 tussen de 230 en 260 tijdelijke sociale huurwoningen toe te voegen. Het is de bedoeling het merendeel daarvan te realiseren in bestaand vastgoed. Het gaat om zo'n 130 tot 160 woningen. Het restant van ongeveer 100 tijdelijke
woningen wordt verdeeld over drie kleinschalige locaties op braakliggende terreinen. In beeld hiervoor zijn de kop van het transferium de Vliert (Bruistensingel) en de bedrijventerreinen de Groote Vliet en Empel-Zuid.

Bossche mix

De woningen worden toegewezen via het reguliere systeem van Woonservice. Ze zijn door de lagere huren aantrekkelijk voor bijvoorbeeld starters. Indirect wordt de slaagkans van alle woningzoekenden vergroot. Zij maken namelijk meer kans op het overige aanbod in de sociale huur. Daarnaast zal
een gedeelte worden toegewezen aan vergunninghouders. Dat zijn mensen die als vluchteling naar Nederland zijn gekomen en een verblijfsvergunning hebben gekregen. Deze huisvesting is nodig om aan de opgelegde taakstelling te blijven voldoen.

Samen bouwen

Na het besluit van de gemeenteraad kan het college samen met de woningcorporaties aan de slag. Het doel is dan om tot een nadere invulling van de locaties te komen. Daarbij worden ook wijk- en bestuursraden en omwonenden betrokken. Daarna kan de procedure voor een omgevingsvergunning starten.
De tijdelijkheid betreft een periode van tien jaar.

Investeren in de toekomst

Naast de tijdelijke bouw wordt ook blijvend geinvesteerd in de toekomst. Binnenkort ondertekenen gemeente, de woningcorporaties en het Stedelijk Huurdersplatfom afspraken over de groei van de sociale huurwoningvoorraad in de komende jaren. Dan gaat het om de bouw van permanente huurwoningen.

De realisatie van die opgave kost meer tijd, maar dient hetzelfde doel. Namelijk om de druk op de sociale woningvoorraad te verminderen, meer inwoners een passende sociale huurwoning te kunnen aanbieden en de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen.