Oplossing zoeken voor zieke huurder - Eigen Haard


De rechter heeft geoordeeld dat een huurder van Eigen Haard geen straf krijgt vanwege hennepteelt op een van onze woningen. Deze huurder heeft een bepaald soort cannabis nodig om zijn medische behandeling te kunnen verdragen. Die cannabis is niet beschikbaar in de apotheek of coffeeshop.

Wij kennen de bijzondere reden waarom deze huurder hennep op de woning teelt. Daarom hebben wij geen ontruiming gevorderd, wat wel onze standaardprocedure is. We wilden wachten op de uitkomst van het strafproces en we zijn ook in overleg getreden met de gemeente. We willen het probleem van de
huurder oplossen zonder dat er sprake is van thuisteelt. Dat hebben we onze huurder ook steeds verteld.

Thuisteeltverbod, de achtergronden

Ondanks de uitspraak van de rechter - dat de huurder in dit geval geen straf krijgt - hebben wij de huurder nogmaals laten weten dat wij thuisteelt niet toestaan omdat:

* Wij volgens de Opiumwet niet willens en wetens gelegenheid mogen bieden aan de teelt van hennep.
* Wij overlast en gevaar voor omwonenden - die gepaard gaat met hennepteelt - willen voorkomen.
* Het pand en omwonenden niet verzekerd zijn als er bijvoorbeeld brand uitbreekt vanwege hennepteelt waarvan wij kennis hebben.

Op weg naar een oplossing

De burgemeester heeft tijdens de raadscommissie Algemene Zaken - op vragen van raadsleden geantwoord - dat hij voor dit specifieke geval een oplossing wil zoeken. Hij steunt het zero tolerance beleid van de woningcorporaties, omdat de problemen in de stad anders een stuk groter waren. We
willen graag meewerken aan een oplossing. En daarom zoeken we daar samen met de gemeente en de huurder naar.