Gemeentebesturen maken kennis met Interprovinciale Commissie Vijfhee..


Op de informatiebijeenkomst over de herindelingsprocedure Vijfheerenlanden hebben de gemeentebesturen van Vianen, Zederik en Leerdam kennisgemaakt met de Interprovinciale Commissie (IPC). Namens de IPC waren gedeputeerden Mariette Pennarts van Utrecht en Rogier van der Sande van Zuid-Holland
aanwezig.

De IPC heeft als taak het herindelingsadvies over Vijfheerenlanden aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) voor te bereiden. Na de kennismaking werd de herindelingsprocedure toegelicht.

4 fasen

Over de herindelingsprocedure werd informatie gegeven over de 4 fasen (open overleg, herindelingsontwerp/terinzagelegging, herindelingsadvies en parlementaire behandeling van het wetsvoorstel), de rolverdeling tussen provincies en gemeenten en het financieel toezicht.

De herindelingsprocedure wordt gestart met de `open overlegfase'. De IPC voert dan gesprekken met de gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik, de buurgemeenten, een aantal besturen van samenwerkingsverbanden in het sociale domein, van de veiligheidsregio's en de omgevingsdiensten.

Informatiebijeenkomsten

Het is belangrijk dat inwoners, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven worden geinformeerd over de herindeling. De IPC heeft speciaal daarvoor een pagina op de provinciale website over de herindeling Vijfheerenlanden ontwikkeld. Daarnaast is de rol van de gemeenten om hun inwoners
te informeren en te betrekken bij de voorbereiding van hun zienswijze. De IPC zal informatiebijeenkomsten organiseren om het herindelingsontwerp toe te lichten. Voor de zomer wordt duidelijk tot welke provincie de nieuw te vormen gemeente Vijfheerenlanden behoort: Zuid-Holland of Utrecht.

De beoogde fusiedatum van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden is 1 januari 2018.