Markt heeft belangstelling voor School vol Energieprogramma

Gepubliceerd op 19 februari 2016

De opgave om scholen te renoveren en Nul op de Meter te maken leeft in de markt. Dat kan worden geconcludeerd naar aanleiding van de enorme belangstelling voor de introductiebijeenkomst `School vol Energie' in Utrecht. Meer dan negentig marktpartijen waren hier dinsdag 16 februari op afgekomen. "Het gaat mij natuurlijk niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit. Maar ook ik was door deze hoge opkomst erg verrast. De sfeer was goed en er is een duidelijke bereidheid om mee te doen", aldus Olivier Lauteslager van School vol Energie, een programma van Energiesprong|Platform31 na afloop van de bijeenkomst.

Het doel is om in 2016/2017 tien schoolgebouwen tot Nul op de Meter te renoveren. Tijdens de bijeenkomst in de VechtClub XL in Utrecht kregen de aanwezige bouwers, architecten, adviseurs, installatiebedrijven en toeleveranciers informatie over het traject dat hiervoor is uitgestippeld. Meedoen aan dit innovatieve proces betekent dat zij in een korte tijd alleen of in consortiumverband al een eerste richting moeten bedenken hoe zij een school naar Nul op de Meter gaan brengen. Het moet een schaalbare aanpak zijn waarmee uiteindelijk een groot aantal scholen op dezelfde manier kan worden aangepakt.

Hiervoor presenteerde het School vol Energieteam een fictieve casus waarmee zij straks aan de gang gaan. "Dat ligt wel een beetje gevoelig. Er is namelijk nog geen concreet project. En ook is het selectieproces meer gericht op het begeleiden van koplopers om voor het echte werk klaargestoomd te worden. Sommige aanwezigen gaven aan het het lastig te vinden om te investeren zonder directe zekerheid te hebben over het uitvoeren van een project. In elk geval geen garantie. Wij gaan natuurlijk wel ons uiterste best doen om die projecten zo snel mogelijk binnen te halen. Daarna kunnen de koplopers gekoppeld worden met deze scholen en gemeenten.

Dialoog

Uiteindelijk blijven er na een snel selectietraject drie tot vijf partijen of consortia over. "Met hen gaan we vervolgens de intensieve dialoogfase in ter voorbereiding op de uiteindelijke aanbesteding van de pilots." Lauteslager typeert de bijeenkomst als een levendige sessie met zeer betrokken marktpartijen. "We hebben vanuit de zaal nog wel de vraag gekregen of het selectietraject iets langer kan duren. Met andere woorden, dat ze langer de tijd krijgen om een consortium te vormen. Daar gaan we nog naar kijken." Ook werd de vraag gesteld of de vier of vijf uiteindelijk geselecteerde partijen/consortia straks onder elkaar de hele markt gaan verdelen. We hebben duidelijk aangegeven dat we deze consortia of koplopers gaan opleiden. Gemeenten en schoolbesturen hebben de kans en ook het recht om lokale spelers toe te laten. Wij verwachten dat het voor die partijen afzonderlijk niet makkelijk is om de nieuwe norm voor scholen te realiseren. De geselecteerde partijen of consortia hebben voordeel door kennis over Nul op de Meter renovaties."

Het viel Lauteslager opgevallen dat hij bij de aanwezigen veel nieuwe gezichten zag. "Het waren niet alleen de gebruikelijke partijen die je bij innovatieve bijeenkomsten vaker tegenkomt." Daaruit trekt hij de conclusie dat het onderwerp leeft in de markt. "De opgave is groot. En we staan nu nog helemaal aan het begin en daar wil je als partij natuurlijk bij zijn."

Green Deal

School vol Energie is onderdeel van de Green Deal Scholen. De activiteiten in het uitvoeringsprogramma hebben tot doel schoolbesturen te ondersteunen bij het creeren van duurzame, gezonde en betaalbare scholen. Dit moet uiteindelijk leiden tot een gezonde leer- en werkomgeving voor leerlingen en leraren. Vanuit de Green Deal helpt School vol Energie schoolbesturen een Nul op de Meter gebouw te realiseren.