WNF en MSC brengen de visserijeffecten in de Middellandse Zee in kaart

Het Project Medfish is gelanceerd op 17 februari; een nieuw gezamenlijk project van het Wereld Natuur Fonds en Marine Stewardship Council gericht op het veiligstellen van de bestaanszekerheid van visgemeenschappen en visserijen in het Middellandse Zeegebied.

Als eerste worden 100 visserijen in kaart gebracht die van kritiek belang zijn voor kleinschalige vissers in Frankrijk en Spanje. Vervolgens wordt de kennishiaten geidentificeerd die van belang zijn voor een beoordeling van hun duurzaamheid.

Belang van visserij in Middellandse Zee

De Middellandse Zee is voor veel Europeanen een tot de verbeelding sprekende vakantiebestemming. Tegelijkertijd geldt het ook als hotspot van biodiversiteit waar tussen de 4 en 18 procent van alle bekende mariene soorten voorkomen*. Het is een zee met een gemeenschap van vissers. Deze, bestaat uit kleinschalige, gefragmenteerde visserijen die op meerdere soorten vissen. Van de in totaal 2760 Spaanse en 1400 Franse vissersboten wordt 70% van de Spaanse vloot en ongeveer 90% van de Franse vloot beschouwd als kleinschalig.

Zo'n 8300 vissers in Spanje en 2300 in Frankrijk zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van de visserij in de Middellandse Zee. Een beperkte toegang tot middelen en data maakt het deze visserijen echter onmogelijk hun duurzaamheid te vergroten. Uit de beperkte gegevens die over de visbestanden beschikbaar zijn blijkt dat 88% van de visserijen in het Middellandse Zeegebied worden overbevist**.

Een zee, twee partners, twee landen

WNF en MSC werken wereldwijd met elkaar samen in projecten die er speciaal op gericht zijn de mariene hulpbronnen te behouden. De Franse en Spaanse vestigingen van deze twee non profit organisaties schakelen nu de hulp in van een onafhankelijke derde partij die de beoordelingen uitvoert van de Franse en Spaanse visserijen in het Middellandse Zeegebied. De MSC-visserijstandaard wordt als leidraad gehanteerd voor het beoordelen van de duurzaamheid.

Hoewel de focus binnen het project Medfish in eerste instantie gericht is op Frankrijk en Spanje, wordt alom gehoopt dat ook andere landen in de regio zich in de nabije toekomst bij het project zullen aansluiten.

Project Medfish kent een looptijd van twee jaar en in deze periode zullen 100 visserijen in beide landen in kaart worden gebracht. Vervolgens worden veertien visserijen aan een voorstudie onderworpen op basis van de MSC-criteria voor duurzame visserij. De actieplannen worden ontwikkeld om de zwakke punten aan te pakken en de visserijen te begeleiden richting belangrijke verbeteringen. Als tweede doelstelling van het project zal er met organisaties in de toeleveringsketen worden samengewerkt om de vraag naar duurzame vis-, schaal- en schelpdierproducten te vergroten en een duurzamere markt te ontwikkelen voor vis-, schaal- en schelpdierproducten afkomstig uit het Middellandse Zeegebied.

Voor sommige visserijen opent dit project de weg naar een volledige beoordeling voor MSC certificering. Voor anderen biedt het een duidelijke route waarlangs zij in de nabije toekomst aan duurzaamheid kunnen werken.

Camiel Derichs, directeur Europa van MSC: "Vis-, schaal- en schelpdierproducten en visserijen zijn synoniem voor de Zuid-Europese levensstijl, maar toch is er momenteel grote bezorgdheid over de duurzaamheid van vele visserijen in de Middellandse Zee op de lange termijn. Om de beschikbaarheid van vis-, schaal- en schelpdierproducten voor toekomstige generaties veilig te stellen, zullen de visserijen duurzaam moeten gaan werken, d.w.z. dat visbestanden op peil moeten worden gehouden en dat de invloed op het milieu tot een minimum moet worden beperkt. Alleen duurzame visserijen zijn in staat sociaal-economische voordelen voor de lange termijn veilig te stellen voor de gemeenschappen die ervan afhankelijk zijn. De voorstudie voor de MSC-standaard is een eerste stap die erop gericht is visserijen in te laten zien wat ervoor nodig is om de beschikbaarheid van vis-, schaal- en schelpdierproducten uit de Middellandse Zee voor toekomstige generaties veilig te stellen."

Alfred Schumm, hoofd van het internationaal Smart Fishing Initiative van het WNF: "WNF is ervan overtuigd dat kleinschalige visserijen een sleutelrol spelen in alle pogingen om een halt toe te roepen aan de overbevissing die momenteel de ecologische balans in de Middellandse Zee verstoort en die ernstige gevolgen zal hebben voor de gemeenschappen langs de kust die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van de visserij. Wij onderschrijven de kritieke stappen om duurzame visserijmethoden in te voeren, visbestanden op peil te houden en de levensstandaard van gemeenschappen langs de kust veilig te stellen en te verbeteren. Alleen als we ons er samen voor inspannen visserijen en de gehele wereldwijde industrie op het gebied van vis-, schaal- en schelpdierproducten volledig transparant en duurzaam te maken, kunnen we de overexploitatie van onze zeeen stoppen."

Uitnodiging tot deelname

Als we willen dat het project succesvol is, is het essentieel dat visserijen, NGO's, wetenschappelijke instellingen, het openbaar bestuur, commerciele partijen en distributeurs met elkaar samenwerken. Daarom roepen wij iedereen die een belang heeft in het beheer van visserijen in het Middellandse Zeegebied op zich aan te sluiten.

Het in kaart brengen en de voorstudie zullen worden uitgevoerd door twee onafhankelijke certificeerders, met ondersteuning van lokale experts: SAI Global in Frankrijk en Acoura Marine in Spanje.

De financiering voor het project

Project Medfish is mede mogelijk gemaakt dankzij de genereuze steun van de Daniel & Nina Carasso Foundation, Resources Legacy Fund en de Adessium Foundation.

Meer over het project Medfish

* Bron: Coll, M. et al. The biodiversity of the Mediterranean Sea: Estimates, patterns, and threats. PLoS ONE 2010, 5, e11842

**Bron: European Commission, MARITIME AFFAIRS AND FISHERIES, 2013