Gemeente Leiden: Jan van Houtpenning voor Rene Verplancke

Op donderdag 18 februari kreeg Rene Verplancke, uit handen van locoburgemeester Robert Strijk, de Jan van Hout Penning uitgereikt. Verplancke kreeg de penning tijdens een afscheidsbijeenkomst in het Scheltema Complex ter gelegenheid van zijn pensionering. Rene Verplancke was maar liefst 48,5 jaar in dienst van de gemeente Leiden.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden kenden de Jan van Houtpenning aan Verplancke toe vanwege zijn bijzondere toewijding aan zijn taak, gedurende zeer veel jaren.

Verplancke begon zijn loopbaan op 16-jarige leeftijd op de toenmalige sekretarie van het gemeentebestuur. Daarna maakte hij carriere binnen de gemeentelijke organisatie en werd hij achtereenvolgens beleidsmedewerker, projectleider stadsvernieuwing, beleidsmedeweker openbare werken, plaatsvervangend hoofd stedenbouw, hoofd stedenbouw en uiteindelijk stafmedewerker in het team stadsontwerp en stadsdelen.

Robert Strijk roemde het probleemoplossend vermogen van Verplancke. `Hij was altijd super loyaal aan de gemeente en hij wist zich ook flexibel op te stellen; iets dat hij combineerde met eigenzinnigheid en durf. Regelmatig werd hij door het college van B&W ingeschakeld om lastige problemen op te lossen. Hij was als geen ander in staat om boze burgers te helpen de weg te vinden door de ambtelijke molens van de gemeente. Hij heeft op die wijze talloze inwoners van Leiden met raad en daad te woord gestaan en geholpen.'