LTO: Russische markt moet weer open

Om met name de prijzen voor varkensvlees en melk naar een hoger niveau te tillen, is het nodig dat de Russische markt weer open gaat voor Europese producten. Dat hield Albert-Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland, vrijdag 19 februari voor aan zijn Europese collega's tijdens een bijeenkomst van de koepel van Europese land- en tuinbouworganisaties (Copa). Centraal stond de nijpende situatie op de Europese agrarische markten.

"De boodschap van LTO Nederland is simpel: de Russische markt moet weer open", aldus Maat. "De Russische ban op agrarische producten blijft als een donkere wolk boven de markt hangen en verpest het sentiment. EU-landbouwcommissaris Hogan kan de hele wereld over reizen voor het openen van nieuwe markten maar Moskou moet bovenaan zijn lijstje van bestemmingen staan." Maat stond niet alleen in zijn oproep om de Russische markt te openen: ook onder andere zijn Poolse, Duitse, Spaanse en Oostenrijkse collega's pleitten hiervoor.

De voorzitter van LTO Nederland deed ook een oproep richting de grote Europese cooeperaties. "De cooeperaties zijn degene die onze producten vermarkten. Zij moeten samen met ons de leiding nemen in het analyseren van de markt en het aanbod van onze producten daarop afstemmen." Verder deed Maat een beroep op Martijn van Dam (staatssecretaris van Economische Zaken en huidig voorzitter van de landbouwraad) om samen met de sector te werken aan een sterke markt voor agrarische producten. "Elke vorm van overheidsingrijpen, bijvoorbeeld het verhogen van interventieprijzen voor zuivel, zal de markt verder verpesten. Ik reken dan ook op een sterke Europese raad die zich focust op de zaken die ze wel moeten regelen: een level playing field voor productie in Europa, exportpromotie en politieke stabiliteit in de wereld. De rest regelt de sector zelf wel."

19 februari 2016

BRON: