Principe-akkoord in de Metalektro


Principe-akkoord in de Metalektro

Geplaatst op 11 februari 2016
[IMG]

Eindelijk hebben we een cao akkoord. Met goede afspraken over loon, scholing en duurzame inzetbaarheid. De nieuwe cao kent een looptijd van 37 maanden met in totaal 5,9% structurele loonsverhoging en in totaal 1,1% als eenmalige uitkering.

Loon

2016:

* 2,1% per 1 april
* 0,5% per 1 juli (eenmalig)

2017:

* 1,25% per 1 januari
* 1% per 1 augustus
* 0,6% in maart (eenmalig)

2018:

* 1,55% per 1 januari 2018

Jeugdigen

De salarissen voor jeugdigen worden verbeterd en zij krijgen in augustus 2016 een eenmalige uitkering van 1%.

Maximum

Het maximumjaarsalaris van EUR 91.000,- waarover de verhogingen worden toegepast zal in de toekomst worden geindexeerd worden met de cao verhogingen.

Werkgevers hebben hun voorstel dat de eventuele 13^e maand deel uit gaat maken van dit maximum ingetrokken.

Werktijden

De afspraken rond het verlof in de cao zijn op een aantal onderwerpen verbeterd. Zo krijg je meer zeggenschap over het opnemen van verlof. Het aantal verlofdagen dat gekocht mag worden, gaat van 6 naar 10.

De mogelijkheden om tijdelijk 4 dagen per week te werken worden verruimd, hiervoor kunnen onder andere meer- en overuren worden ingezet.

Daarnaast zijn er nog wat (studie)afspraken gemaakt over (verplichte) verkoop van ADV, zelfroostering, werktijden en nachtdiensten. Hiervoor verwijzen wij de leden naar de volledige tekst van het principe akkoord. Dit akkoord kun je hier downloaden

Ouderen

De ontzie-leeftijd van 55 jaar voor overwerk en karweiwerk wordt opgehoogd naar 56 jaar. Voor iedereen die na 31 december 2016 56 jaar wordt, geldt dat zij verplicht kan worden tot maximaal 5 uur overwerk per maand.

Speciale afspraak voor leden

Vanaf 1 januari 2015 is de werkkostenregeling van toepassing, hierdoor werd de fiscaal vriendelijke verrekening van de vakbondscontributie niet meer automatisch toegepast. In het akkoord is nu afgesproken dat over 2016, 2017 en 2018 deze verrekening door werkgevers weer toegepast moet worden
vanuit de werkkostenregeling. Werkgever kan er ook voor kiezen om in plaats hiervan (geheel of gedeeltelijk) een studiedag door te betalen. Deze studiedag moet georganiseerd worden door De Unie. Deze afspraak geldt dus alleen voor leden van de vakbond, doe er je voordeel mee!

Duurzame inzetbaarheid / scholing

Er komt een proef rond het persoonlijk opleidingsbudget voor medewerkers (gericht op scholing en ontwikkeling buiten de eigen functie). Hiervoor komt voor een medewerker maximaal EUR 1.000,- beschikbaar via de het A+O opleidingsfonds. Daarnaast zal A+O ook nog vouchers van EUR 1.500,-
beschikbaar stellen in het kader van duurzame loopbaanontwikkeling. Voor deze proef is wel een maximaal budget beschikbaar gesteld.

Verdere afspraken duurzame inzetbaarheid:

* Loopbaancoaching via de vakbonden blijft beschikbaar (voor meer info: www.loopbaan-services.nl)
* Aandacht voor mantelzorg
* 2 opleidingsdagen per jaar blijven gehandhaafd, je kunt deze nu opsparen tot een maximum van 5
* Aandacht voor budgetcoaching / schuldhulpverlening

Hoe nu verder?

Het volledige principe-akkoord is binnenkort na te lezen op www.ikbenmetaal.nl. Binnenkort ontvangen de leden nadere informatie over de informatiebijeenkomsten en de stemming over dit principe-akkoord.

Vragen?

Voor meer informatie over het bovenstaande kun je contact opnemen met Albert Meeuwissen en Dirk van Gestel

Informatie

Sectoren: Industrie en Handel
Branche: Metalektro
Geplaatst in: Actueel Nieuws