Gemeentelijke belastingen 2016


U krijgt binnenkort de aanslag gemeentelijke belastingen. Elk huishouden in de gemeente Papendrecht betaalt gemeentelijke belastingen. Welke belastingen u betaalt, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Elk huishouden betaalt afvalstoffenheffing (AFV). Eigenaren van woningen en
bedrijfsgebouwen betalen ook onroerende-zaakbelastingen (OZB) en rioolheffing (RIOE). En als u een hond heeft, krijgt u een aanslag voor hondenbelasting. Als u eigenaar bent van een onroerende zaak, staat op de aanslag gemeentelijke belastingen de WOZ-beschikking vermeld. Dit is ook het geval
als u gebruiker bent van een bedrijfsgebouw. Huurders van een woning lezen ook vanaf 2016 de WOZ-beschikking op de aanslag.

Zie voor uitleg over de verschillende heffingen de toelichting bij de aanslag of de uitleg op www.papendrecht.nl/belastingen. U kunt daar ook uw belastingdossier raadplegen. Voor het inzien van uw belastingdossier heeft u DigiD nodig.

Bewaar de aanslag goed

Heeft u een eigen woning? Dan heeft u volgend jaar, voor uw aangifte inkomstenbelasting, de aanslag van 2016 nodig. Bewaar daarom de aanslag goed! Voor de aangifte inkomstenbelasting 2015 gebruikt u de aanslag gemeentelijke belastingen van vorig jaar. Als u uw aangifte inkomstenbelasting
digitaal invult, heeft de Belastingdienst in de meeste gevallen de WOZ-waarde al voor u ingevuld.

Uw partner heeft de aanslag ontvangen

Heeft uw partner de aanslag gemeentelijke belastingen ontvangen? Dan kan alleen hij of zij het digitale belastingdossier inzien. Als de aanslag niet op uw naam staat kunt u in sommige situaties de kopie van de aanslag opvragen. De gemeente stuurt de kopie dan opnieuw (op naam van uw partner)
toe. Belt u hiervoor met de gemeente.

U heeft (nog) geen DigiD

Via de landelijke website www.digid.nl kunt u uw DigiD aanvragen. Na vijf werkdagen ontvangt u thuis een brief met de activeringscode. Nadat u uw DigiD heeft geactiveerd, kunt u die meteen gebruiken.

Bezwaar maken

Vindt u, na raadpleging van het belastingdossier, de WOZ-waarde nog steeds te hoog of te laag? Dan kunt u binnen 6 weken na de datum op de aanslag (de dagtekening) gratis bezwaar maken. In uw bezwaarschrift vermeldt u waarom u bezwaar maakt tegen de WOZ-waarde. Dit hoeft geen lang en/of
ingewikkeld verhaal te zijn. Vermeldt u ook welke waarde naar uw mening juist zou zijn.

Nieuw in 2016

Vanaf 2016 moeten huurders van woningen volgens het woningwaarderingsstelsel (WWS) ook een WOZ-beschikking ontvangen. De WOZ-beschikking vindt u op de aanslag gemeentelijke belastingen.

Met het woningwaarderingsstelsel, ook wel het puntensysteem genoemd, wordt de maximale huurprijs van sociale huurwoningen bepaald. Sinds 1 oktober 2015 speelt de WOZ-waarde hierbij een grotere rol.

De WOZ-waarde is echter alleen medebepalend voor de maximale huurprijs. Niet elke huurder betaalt de maximale huurprijs. In veel gevallen heeft de WOZ-waarde geen gevolgen voor de huurprijs.

Meer informatie vindt u via de (website van de) verhuurder of www.huurcommissie.nl. Informatie over bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking leest u onder het kopje 'Bezwaar maken'.

Dinsdag 1 maart inloopavond

Op dinsdag 1 maart a.s. houdt de gemeente een speciale inloopavond. Op die avond is een team van Gemeentebelastingen en Basisinformatie Drechtsteden aanwezig. Zij geven u graag antwoord op uw vragen over de aanslag gemeentelijke belastingen of helpen u bij het aanvragen van kwijtschelding.
Voor vragen over de WOZ-waarde zijn taxateurs aanwezig.
U bent welkom tussen 18.00 uur en 20.00 uur in het gemeentehuis, Markt 22 in Papendrecht. Neemt u alstublieft uw identiteitsbewijs en de aanslag mee.
Als u vragen heeft en niet naar de inloopavond kunt komen, dan kunt u ook met de gemeente bellen via het 5-cijferige telefoonnummer 14 078.