Gemeente Zandvoort gaat 40 statushouders versneld en tijdelijk opvan..


De gemeenteraad is dinsdagavond 23 februari akkoord gegaan met het voorstel van het college om in het Spalier 40 statushouders tijdelijk te huisvesten. Zandvoort ontlast daarmee de volle asielzoekerscentra waarin op dit moment te veel mensen zitten die al een verblijfsvergunning hebben.

De statushouders komen in twee leegstaande paviljoens, eigendom van zorginstelling Kenter aan de Kostverlorenstraat. Naar verwachting nemen de eerste bewoners in de loop van april 2016 hun intrek in dit tijdelijke onderkomen.
De raad heeft het voorstel aangenomen onder de voorwaarde dat na zes maanden een evaluatie plaatsvindt. Het college heeft daarmee ingestemd. De gemeenteraad wil de evaluatie aangrijpen om te bepalen of een verlenging van nog een jaar wenselijk is.
Taakstelling van de gemeente Zandvoort
Huisvesting van statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) is al sinds jaren een gewone taak van de gemeente. Het Rijk bepaalt jaarlijks per gemeente het aantal. De gemeente heeft voor 2016 een taakstelling om 43 statushouders definitief in Zandvoort te huisvesten. Voor 2016 is
het aantal verhoogd ten opzichte van 2015 door de hoge instroom van vluchtelingen. Met de inzet van twee leegstaande paviljoens van het Spalier voorkomt het college een acute overbelasting in de sociale huursector. De gemeente Zandvoort levert haar bijdrage aan het versneld huisvesten van
statushouders conform het bestuursconvenant tussen het Rijk en de gemeenten om de overvolle asielzoekerscentra te ontlasten.