Referendum 6 april 2016


Op 6 april 2016 houdt Nederland een referendum over de Nederlandse goedkeuring aan het Associatieverdrag met Oekraine. Als u kiesgerechtigd bent, ontvangt u uiterlijk 23 maart via de post uw stempas. Met deze stempas kunt u aangeven of u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de
Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraine bent.

Stemmen in een stembureau naar keuze

U mag zelf kiezen in welk stembureau in Papendrecht u gaat stemmen. Op uw stempas staat het dichtstbijzijnde stembureau. Een overzicht van alle stembureaus vindt u op de website www.papendrecht.nl.
Neem uw identiteitsbewijs mee als u gaat stemmen! Uw identiteitsbewijs mag op 6 april 2016 maximaal 5 jaar verlopen zijn.

Toegankelijk voor mindervaliden

Alle stembureaus zijn toegankelijk voor de mindervalide kiezers.

Bewaar uw stempas goed!

Zonder stempas mag u niet stemmen. Bent u uw stempas kwijt of is deze beschadigd? Vraag dan op tijd een nieuwe stempas aan.
o schriftelijk: uw verzoek moet uiterlijk vrijdag 1 april 2016 bij de gemeente binnen zijn.
o persoonlijk: tot dinsdag 5 april 12.00 uur, aan bij de balie van Publiekszaken op het gemeentehuis.

Na 22 februari 2016 ingeschreven in Papendrecht?

Op 22 februari 2016 stelt elke gemeente haar kiezersregister vast. Deze datum bepaalt in welke gemeente u kunt stemmen.
Bent u na 22 februari 2016 vanuit een andere gemeente ingeschreven in Papendrecht? Dan wordt uw stempas op het oude adres bezorgd. Vraagt u in dat geval in uw vorige gemeente na wat de mogelijkheden zijn om uw stem uit te brengen.
Bent u na 22 februari 2016 in Nederland ingeschreven? Dan kunt u helaas bij dit referendum uw stem niet uitbrengen.

In andere gemeente stemmen

Wilt u in een andere gemeente in Nederland stemmen? Vraag dan een kiezerspas aan. Het aanvraagformulier (K6) kunt u downloaden via www.papendrecht.nl.
U stuurt het naar of levert het in bij de balie van publiekszaken op het gemeentehuis. Uw schriftelijke aanvraag moet uiterlijk 1 april binnen zijn. Persoonlijk aanvragen kan tot 5 april, 12.00 uur. Stuur uw stempas mee, als u deze al heeft ontvangen. Uw stempas ontvangt u uiterlijk 23 maart
per post.
Onderhands overdragen
Als u niet zelf kunt gaan stemmen, kunt u uw stempas onderhands overdragen aan een andere kiezer in Papendrecht. Dit doet u door de achterkant van de stempas samen in te vullen.

Volmacht geven

Is het voor u, bijvoorbeeld doordat u in het buitenland bent, niet mogelijk om de ontvangst van de stempas af te wachten? Dan kunt u een schriftelijk verzoek doen om een andere kiezer te machtigen.
Het formulier L8 om de schriftelijke volmacht aan te vragen vindt u op www.papendrecht.nl (zoeken op `stemmen bij volmacht'). U kunt het formulier L8 ook ophalen bij de balie van publiekszaken op het gemeentehuis.

Volmachtbewijs aanvragen

U vult formulier L8 in. U stuurt dit naar of levert het in bij de balie van publiekszaken op het gemeentehuis. Dat kan tot en met 1 april 2016. Let er wel op dat het aanvraagformulier helemaal is ingevuld en door beiden is ondertekend. Lever bij het formulier ook een kopie van een geldig
identiteitsbewijs van u en uw gemachtigde in.
Als uw verzoek wordt goedgekeurd ontvangt de gemachtigde een volmachtbewijs. Uw gemachtigde moet uw stem gelijktijdig met de eigen stem uitbrengen. Een gemachtigde mag per verkiezing maximaal 2 volmachtstemmen uitbrengen naast de eigen stem.

Vanaf 9 maart kunt u aan de balie van Publiekszaken in het gemeentehuis een kopie van de tekst van de goedkeuringswet en van de Associatieovereenkomst aanvragen. U kunt ook het inkijkexemplaar bekijken.

Heeft u nog vragen? Bel ons gerust via telefoonnummer 14 078. Wij beantwoorden graag al uw vragen.