Hoe leefbaar zijn Abbekerk en Lambertschaag?


Dinsdag 23 februari hebben de dorpsraad en de gemeente een gesprek georganiseerd met de inwoners van Abbekerk en Lambertschaag. De discussie ging over wat ze nodig hebben om prettig te kunnen wonen en werken. Nu en later. En wat er nodig is om samen aan de leefbaarheid te werken.

Inwoners bijeen in dorpshuis AbbekerkMeer inwoners en meer vrijwilligers

Om Abbekerk en Lambertschaag leefbaar te houden, moeten er nieuwe huizen komen. En de dorpen hebben meer jonge vrijwilligers nodig. De eerste bijeenkomst over Leefbaarheid levert een lijst met zorgen en antwoorden op.

Leefbaarheid

Als snel na de start van de avond is duidelijk dat er iets moet gebeuren. De kernen veranderen. De gemiddelde leeftijd van de inwoners stijgt, er worden minder kinderen geboren en de gemeente heeft minder geld waardoor steeds minder zomaar kan. Ook de inwoners veranderen. Ze willen meer
invloed: De tijd waarin de gemeente vrijwel alles alleen bepaalde, is voorbij. Nu zoeken inwoners en gemeente elkaar steeds vaker op om te zoeken naar ideeen en oplossingen.

Zorgen

Vergrijzing, te weinig vrijwilligers, stagnerende woningbouw, voorzieningen die wellicht gaan verdwijnen en tegenstrijdige belangen van de gemeente en ondernemers zijn voorbeelden van de zorgen die veel inwoners noemen.

Ideeen genoeg

Er worden ook oplossingen genoemd. Zoals een nieuw gebouw voor alle voorzieningen samen, woningbouw voor starters en ouderen. Dertigers en veertigers stimuleren om vrijwilligerswerk te gaan doen, een andere verdeling van subsidies, de dorpen promoten zodat nieuwe mensen er willen wonen. De
ijsbaan asfalteren en de terugkeer van activiteiten en voorzieningen voor de oudere jeugd.

De dorpsraad en gemeente gaan de uitkomsten van deze avond uitwerken. Er was een nadrukkelijk oproep vanuit de zaal om de uitkomsten daarna te delen en ze in een kleinere groep samen uit te werken.