Tussen de reptielen

Geplaatst op 24 februari 2016 om 09:27

Tijdens feestjes kun je er makkelijk de show mee stelen: het beroep dierverzorger. Vandaag kijken wij mee over de schouder van dierverzorger Paul Rodewijk van DierenPark Amersfoort.

``Reptielen zijn over het algemeen niet de dieren waar je meteen aan denkt bij het werken in een dierentuin. Toen ik vanuit mijn opleiding Dierverzorging in het DierenPark kwam werken, had ik verwacht dat ik bekende zoogdieren zou verzorgen als apen en giraffen, maar het werden de reptielen. Het grappige is dat ik nu niet anders meer zou willen, want het zijn ontzettend leuke dieren om te verzorgen. Dit heeft er vooral mee te maken dat deze dieren erg intensieve verzorging nodig hebben. Elk reptiel is anders en heeft unieke behoeftes, dat maakt mijn werk speciaal.

De varaan en reuzenschildpadden vind ik extra bijzonder. De varaan is namelijk erg nieuwsgierig en bij de reuzenschildpadden zie je veel verschil tussen de individuen. Naast de reptielen verzorg ik ook amfibieen, insecten en vogels. De verzorging van deze dieren is eveneens veelzijdig. Elk diersoort krijgt andere voeding en ik ben dan ook vaak druk bezig met de bereiding hiervan. Vergeleken met mijn collega's van andere afdelingen ben ik dus behoorlijk wat tijd kwijt aan het serveren van het ontbijt, maar ik hoef 's morgens geen enorme stallen uit te mesten... Ik trek een handschoen aan en haal de hoopjes weg, daar komt geen kruiwagen aan te pas. Tijdens mijn rondes controleer ik ook meteen of de lampen het nog doen, de temperatuur goed is en de luchtvochtigheid klopt. Dit is een belangrijke taak, omdat de dieren zich alleen goed voelen en voortplanten onder optimale leefomstandigheden. Als blijkt dat een dier drachtig is en er een jong wordt geboren, voelt dat als een kroon op het werk. Zo is er laatst voor het eerst in ons park een grijpstaartskink Paul Rodewijkgeboren. Ik hoopte al een tijdje dat het vrouwtje drachtig was, want zij begon zich agressiever te gedragen en werd dikker. Toen ik die ochtend opeens zes grijpstaartskinken aantrof in het verblijf, heb ik een aantal keer opnieuw moeten tellen om er zeker van te zijn dat het echt gelukt was. Zo kan het elke dag weer een verrassing zijn wat je aantreft!''