Nog nooit eerder getoond werk van James Lee Byars te zien in Boijmans

Brief van James Lee Byars aan Birgit Gr*gel (BB), ongedateerd, gouden inkt op rood fluweelpapier, collectie Flor & Lieve Bex-De Deyne, Antwerpen. Foto: Studio Tromp, Rotterdam. Brief van James Lee Byars aan *The Great Bex*, ongedateerd (1981), gouden inkt op zwart vloeipapier in witte envelop. Collectie Flor & Lieve Bex-De Deyne, Antwerpen. Foto: Studio Tromp, Rotterdam. Post van James Lee Byars aan Wies Smals, ongedateerd, potlood op een roze envelop met daarin zeventien wit kartonnen cirkeltjes bedrukt met de letter Q. Collectie de de Appel arts centre Amsterdam. Brief van James Lee Byars aan Flor Bex, 17-12-1983, goud potlood op mat rood papier met rood koordje, collectie Flor & Lieve Bex-De Deyne, Antwerpen. Foto: Studio Tromp, Rotterdam.

Persbericht

Nog nooit eerder getoond werk van James Lee Byars te zien in Boijmans

24 februari 2016

Museum Boijmans Van Beuningen toont vanaf 5 maart kunstwerken en brieven van James Lee Byars. Drie presentaties van drie belangrijke collecties tonen zowel de beginfase als het allerlaatste project van deze bijzondere Amerikaanse kunstenaar. Het gaat om de collecties van Flor Bex, Wies Smals en Carlos Becerra met brieven, sculpturen en objecten waarvan de meeste nog nooit eerder zijn getoond. Nu, bijna twintig jaar na zijn dood, wordt meer dan ooit zichtbaar hoe breed het netwerk van Byars was en hoe bijzonder de correspondenties waren die hij onderhield.

James Lee Byars (Detroit 1932 - Cairo 1997) was een nomadisch kunstenaar. Geboren in Amerika en gevormd in Japan werd hij met open armen ontvangen in Europa. Hij begon met performances, maar later maakte hij ook meer tastbare kunstwerken. Deze waren altijd extreem in maat en uitvoering. Zo maakte hij een film van slechts een seconde en gebruikte hij ingenieuze vouwtechnieken, waardoor een brief in een kleine envelop soms uit te vouwen is tot een meterslang object. De brieven uit de vroege jaren staan centraal in de eerste tentoonstelling. Byars' objecten en sculpturen uit de laatste jaren van zijn leven toont Museum Boijmans Van Beuningen in de tentoonstelling die 18 juni opent.

Flor Bex en Wies Smals, I & II

05.03.2016 - 29.05.2016

Tijdens deze presentatie worden de bijzondere brieven getoond die Byars stuurde naar Flor Bex van het Antwerpse Internationaal Cultureel Centrum en Wies Smals, oprichtster van kunstcentrum De Appel in Amsterdam. De brieven bieden veel informatie over de kunstenaar en zijn tegelijk kunstwerken op zichzelf. Hoewel Byars verschillende soorten papier gebruikte in allerlei vormen, van cirkels tot driehoeken en harten tot slierten werkte hij veelal in de kenmerkende kleuren rood, roze, goud en zwart. Flor Bex en Wies Smals hebben al in de jaren 70 contact met Byars en behoorden tot de eersten die hem steunden en zijn werk een podium gaven.

Carlos Becerra, III

18.06.2016 - 25.09.2016

Deze tentoonstelling bevat een selectie kunstwerken uit de collectie van de dichter, kunstenaar en verzamelaar Carlos Becerra. Becerra ontmoette Byars aan het begin van de jaren 90 in Brussel. Hun vertrouwensband ontwikkelde zich tot een hechte vriendschap. Becerra was nauw betrokken bij Byars' laatste project: `The Death of James Lee Byars', waarin de kunstenaar opzoek ging naar de perfecte dood. De tekeningen, ontwerpen en modellen en de meer dan 400 foto's die Becerra maakte van elke fase van dit kunstproject, vormen het tastbare resultaat.

Toren project James Lee Byars

In 1983 was James Lee Byars in Museum Boijmans Van Beuningen voor het project `De wijsgeer van Rotterdam zit in de toren'. Geinspireerd door andere culturen waarin wijsgeren een prominente plek innemen, vroeg Byars zich af of Rotterdam, na Erasmus, niet toe was aan een nieuwe wijsgeer. Gedurende dit project richtte Byars in de toren van het museumgebouw een werk en denk ruimte in.

ARTtube

Bij de tentoonstelling verschijnt op ARTtube.nl een begeleidende video die achtergrondinformatie zal bieden over James Lee Byars en de verzamelaars die zijn werk koesterden.

Ook te zien

Museum Boijmans Van Beuningen biedt in het voorjaar van 2016 veel nieuwe tentoonstellingen van internationale en in Rotterdam werkende kunstenaars, zoals `Ugo Rondinone - Vocabulary of Solitude', de groepsmanifestatie `Project Rotterdam', de achtste editie van de serie Sensory Spaces met Mike Nelson, een installatie van Diederik Klomberg en een tentoonstelling van Jan van de Pavert. Het museum is ook open tijdens de Museumnacht010 op zaterdag 5 maart 2016.