EuroDairy stimuleert innovatiekracht melkveehouderij

Stimuleren en sneller verspreiden en toepassen van praktische innovaties in de Europese zuivelsector met als doel de melkveehouderij internationaal concurrerender te maken. Onlangs is hiertoe EuroDairy opgericht, een Europees netwerk uit vijftien landen: van Ierland tot Polen en van Nederland tot Italie. (Z)LTO, WUR en ZuivelNL trekken de kar in Nederland. Hierbij is gebruik gemaakt van het zogeheten Horizon 2020-programma van de Europese Unie.

EuroDairy is een Europees netwerk van twintig partners, waarbij rond veertig procent van de Europese melkveehouders is aangesloten. Binnen het netwerk is zestig procent van de Europese melkproducenten bereikbaar. Bij de duurzaamheidsdoelstelling gaat om zowel economie en milieu, als de sociale invalshoek.

Onderzoek en innovatie

Horizon 2020 is het programma van de Europese Commissie om Europees onderzoek en innovatie te stimuleren. Horizon 2020 loopt sinds 1 januari 2014 en is de opvolger van het zevende kaderprogramma (KP7). Horizon 2020 beschikt over een budget van ongeveer 80 miljard euro voor de periode 2014-2020.

Sinds het verdwijnen van de melkquota, staat de Europese zuivelsector voor grote uitdagingen: melkveehouders dienen efficient met mineralen om te gaan met oog voor dierwelzijn en biodiversiteit. In zogenoemde `operational groups' zullen de ondernemers specifieke vraagstukken aansnijden en oplossingen met elkaar delen in het Europese netwerk van melkveehouders en onderzoekers.

120 Bedrijven

Vernieuwingen zullen zo sneller en breder in Europa een vervolg krijgen. Daarnaast gaan binnen Euro Dairy 120 innovatieve melkveebedrijven hun `best practices' delen. Ook op deze manier moet nieuwe kennis sneller verspreid worden. Dirk Bruins van de vakgroep LTO Melkveehouderij is enthousiast over het plan. "Als groepen boeren over de landsgrenzen met elkaar in gesprek gaan, zal dat beslist verbeteringen opleveren. Op het gebied van bijvoorbeeld dierenwelzijn zijn de verschillen nog groot. We kunnen nog veel van elkaar leren."

Katrine Lecornu, president van de European Dairy Farmers EDF, is blij met de deelname van EDF aan het initiatief: "Europese melkveehouders bevinden zich in een cruciaal tijdsgewricht. Het is de ambitie van EDF om beschikbare kennis en innovaties snel toe te passen. En daar sluit de doelstelling van EuroDairy prima op aan".

24 februari 2016