`Sprookje drie biggetjes beledigt moslims'

Radio | wo 24 feb 2016

Redactie Lammert de Bruin

De nieuwe digitale versie zou gemaakt worden voor kinderen op school. Maar de sprookjesklassieker kan volgens Becta niet door de beugel vanwege het gebruik van varkens. Het zou "een stroom van verontwaardiging teweegbrengen in de moslimcultuur," stellen ze. Zeventig onafhankelijke rechters, hoofdzakelijk bestaande uit leraren, bogen zich vandaag over de zaak.

Sommige scholen hadden de varkens al veranderd in 'cowboy bouwvakkers', maar dit zou de bouwsector weer in een kwaad daglicht kunnen stellen. "Bouwvakkers moeten juist een rolmodel zijn voor kinderen," zegt een van de rechters die zich over de zaak buigt. "Een remake maken van het verhaal mag, maar je hoeft geen groepen in de samenleving te vervreemden door een verhaal. Klopt het dat alle bouwvakkers cowboys zijn? Dat het werk van bouwvakkers zo omver kan worden geblazen? Zijn alle bouwvakkers soms varkens?"

Uitgever Shoo Fly is geschokt dat het sprookje niet geschikt zou zijn voor kinderen. "De uitspraak van die rechters is eerder beledigend." Ook de maker van de animatiefilm reageert afkeurend. "Dit besluit voelt als een klap in mijn gezicht. Het is al het zoveelste verbod op een onschuldig kinderverhaaltje."