Haags hotel weigert Holocaustontkenner

Het Haagse hotel Mercure heeft na overleg met de gemeente aan de veroordeelde Holocaustontkenner David Irving laten weten dat hij daar niet welkom is.

Irving wil morgen spreken in Den Haag, maar hield de locatie nog geheim. CIDI riep zaterdag de zaalverhuurders in de Hofstad op om de notoire Holocaustontkenner geen podium te bieden. Vandaag bleek Irving een suite te hebben gereserveerd in het Mercure Hotel. Het hotel kwam achter zijn plannen om in deze suite een lezing te geven met als titel: 'Hitler, Himmler and the homosexuals'. Mercure heeft hierop na overleg met de gemeente besloten de reservering te annuleren.

Of en waar de lezing nu zal plaatsvinden, blijft onduidelijk. De gemeente Den Haag is zeer te spreken over het besluit van het Mercure Hotel. Zij stelt dat het voor de gemeente juridisch gezien erg lastig is om de komst van de in meerdere landen veroordeelde Holocaustontkenner naar de stad te verbieden, maar dat hij geen podium krijgt om zijn denkbeelden te propageren is in lijn met wat de gemeente wil.

Hiermee stelt Den Haag zich op hetzelfde standpunt als de gemeente Amsterdam een paar jaar geleden. In 2011 werd een lezing van de Holocaustontkennende Brit op het University College of Amsterdam werd op het laatste moment afgelast. De gemeente Amsterdam stak hier, na getipt te zijn door CIDI, een stokje voor. De woordvoerder van de Gemeente Amsterdam verklaarde dat een lezing van Irving niet wenselijk is in Amsterdam, dat de Brit al eens veroordeeld was voor het ontkennen van de Holocaust, en dat Amsterdam `zoiets niet wil in onze stad'.