`Aanpassing noodzakelijk van EU-Nitraatrichtlijn'

Frans landbouworganisatie FNSEA op werkbezoek bij LTO Nederland

De Europese Nitraatrichtlijn en het mestbeleid moeten worden aangepast omdat deze in de boerenpraktijk tot toenemende problemen leidt. Daarom is actie nodig in eigen land en in Brussel. Hierover zijn LTO Nederland en de Franse landbouworganisatie FNSEA het volledig met elkaar eens. Daarnaast gaan ze de krachten bundelen in de aanloop naar het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) na 2020.

Dit bleek gisteren in het Brabantse Wintelre, waar een delegatie van de in eigen land en Europa invloedrijke Franse landbouworganisatie op uitnodiging van LTO op bezoek kwam. Naast de noodzakelijke vernieuwing van de EU-Nitraatrichtlijn is gesproken over onder meer de huidige, nijpende situatie in de varkenshouderij en de melkveehouderij en de gezamenlijke inspanningen om weer toegang te krijgen tot de Russische markt.

Knelpunten

Bij de EU-Nitraatrichtlijn dienen niet de maatregelen en beperkingen centraal te staan, maar de doelen die gehaald moeten worden, vinden beide organisaties. In ons land leiden de huidige regels tot knelpunten: in sommige gevallen is geen optimale bemesting meer mogelijk waardoor de bodemvruchtbaarheid en -kwaliteit in het geding komen. In beide landen spitsen vragen zich toe op kwesties als beperking van mestgift, problemen met behoud bodemvruchtbaarheid en onduidelijkheid over de wijze van meten en laboratoriumtests. Het Europese nitraatbeleid, met weliswaar verschillen tussen de EU-lidstaten, wordt als oneerlijk en onevenwichtig ervaren. Beide organisaties willen dat `de goede landbouwpraktijk' mogelijk blijft en dit als leidraad gebruiken voor aanpassing van de EU-richtlijn.

De stemming onder Franse boeren is in meerdere delen van dat land grimmig. Het boerenprotest laaide onlangs opnieuw op en leidde de afgelopen weken vooral in de varkenssector tot heftige confrontaties met verwerkende bedrijven, overheden en politie. Afgesproken is dat vertegenwoordigers van de varkenshouderij uit beide landen het gesprek aangaan over een betere afstemming van vraag en aanbod in Europa van varkensvlees.

Lage prijzen

Ook is gesproken over de verschillen in concurrentiepositie, die het gevolg zijn van overheidsbeleid. Zo is de diesel in ons land aanzienlijk duurder dan in Frankrijk en zijn de belastingen van Frans boeren verlaagd vanwege de aanhoudend lage prijzen in de veehouderij. Toch is FNSEA-voorzitter Xavier Beulin het met LTO eens, dat in Europa wordt gestreefd naar een `gelijk speelveld' voor agrarische ondernemers en dus vergelijkbare concurrentieomstandigheden.

De ontmoeting met de Fransen, de eerste sinds jaren, vond plaats op het bedrijf van Hans Huijbers, voorzitter van de ZLTO. Met de Fransen is voorts besproken om samen te werken bij de voorbereiding van het nieuwe GLB. Het Europese landbouwbeleid en de open markt zijn essentieel voor boeren in Europa. Dit geldt ook voor inspanningen vanuit de Europese Commissie om de Russische afzetmarkt weer open te krijgen.

Verschillen

"De verschillen in economisch en sociaal opzicht tussen boeren in ons land en in Frankrijk zijn dan wel aanzienlijk, maar er is veel meer dat ons bindt", zei LTO-voorzitter Albert Jan Maat na afloop.

24 februari 2016