Wat betekent `jihad' nu eigenlijk echt? - KU Leuven

Naar aanleiding van Vredesdag neemt de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KU Leuven begrippen als `jihad', `martelaarschap' of `godslastering' onder de loep. Op 24 februari laat de faculteit nationale en internationale experts aan het woord onder de titel `In Hemelsnaam. Martelaarshap: heilig of godslasterend?'

22 FEB 15. Naar aanleiding van Vredesdag neemt de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KU Leuven begrippen als `jihad', `martelaarschap' of `godslastering' onder de loep. Op 24 februari laat de faculteit nationale en internationale experts aan het woord onder de titel `In Hemelsnaam. Martelaarshap: heilig of godslasterend?'

Leuvens professor Mehdi Azaiez zal het hebben over martelaarschap en Jihad. Deze termen hadden lang niet altijd de gewelddadige invulling die ze vandaag vaak krijgen. Professor Azaiez legt uit wat deze termen betekenen en welke plaats zij hadden in de vroege Islam. Hij verwijst ook naar de Koran en de verschillende mogelijke interpretaties van Jihad en martelaarschap in dit boek.

Professor Nadia Fadil belicht het verschil tussen Islam als religie en Islam als traditie. Veel jonge moslims kregen de Islam thuis mee als een reeks van gebruiken en gewoontes eerder dan als de religieuze verplichtingen die vandaag in de media vaak naar voren komen. Professor Fadil ging daarover in gesprek met een aantal Belgische moslims van Marokkaanse origine. Veel van hen grijpen terug naar de Islam van hun ouders. Nadia Fadil onderzoekt zo welke rol afstamming en familiebanden spelen bij het benoemen van de `echte' Islam.

Naast Mehdi Azaiez en Nadia Fadil komen ook onderzoekers van de universiteiten van Tilburg en Utrecht aan het woord. De dag wordt afgesloten met een debat. Het volledige programma vindt u hier http://www.kuleuven.be/thomas/page/vredesdag-2016/.

U bent van harte welkom, graag uw aanwezigheid vooraf bevestigen bij professor De Tavernier op johan.detavernier@theo.kuleuven.be.

Praktisch:

24 februari 2016, 9u20-17u30

Promotiezaal, Universiteitshal

Naamsestraat 22, Leuven

Contact: professor Johan De Tavernier, Faculteit Theologie en Religiewetenschappen