Koning bij 75-jarige herdenking Februaristaking

Nieuwsbericht | 13-01-2016 | 14:19

Zijne Majesteit de Koning woont donderdagmiddag 25 februari op het Jonas Daniel Meijerplein in Amsterdam de herdenkingsceremonie bij ter gelegenheid van de Februaristaking die 75 jaar geleden op die dag in de stad werd gehouden. Deze staking door tienduizenden Amsterdammers was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetter in Nederland en het eerste openlijk massale protest tegen de Jodenvervolging in Europa.

Aanleiding was de razzia van 22 en 23 februari 1941 op ruim 420 Amsterdamse Joodse mannen rondom het Jonas Daniel Meijerplein. Uit solidariteit met hun medeburgers staakten de arbeiders op de werven en legde het trampersoneel het openbaar vervoer in Amsterdam plat. De staking sloeg over naar de Zaanstreek, Weesp, Kennemerland, Hilversum en Utrecht. Nationaal en internationaal maakte de Februaristaking indruk.

Tijdens de 75-jarige herdenking staat de collectieve verzetsdaad centraal als symbool voor solidariteit. Er is een lustrumprogramma in de maand februari met onder meer de theatervoorstelling STAAKT! van Theatergroep Barbaren & Co. Debatcentrum De Balie organiseert diverse lezingen. Op 25 februari om 11.00 uur staan alle trams, bussen en metro's in Amsterdam een minuut stil en de veerponten varen niet uit om de Februaristaking te herdenken.

De Koning woont tijdens de officiele ceremonie bij het herdenkingsmonument `de Dokwerker' toespraken bij van mevrouw Koningh, voorzitter van het Comite Herdenking Februaristaking 1941, burgemeester Van der Laan van Amsterdam, acteur Joost Prinsen en acteur Thomas Spijkerman van de theatervoorstelling STAAKT!. Na de toespraken begeleidt de Koning oud-stakers bij het leggen van de eerste krans bij `de Dokwerker'. Ook bezoekt hij op het Jonas Daniel Meijerplein een openlucht fototentoonstelling over de razzia van 1941.

Koningin Beatrix en Prins Claus woonden op 26 februari 1991 de vijftigste herdenking van de Februaristaking bij.

RVD, nr. 8