Innovatiesubsidie van de Hartstichting voor prof. Patrick Rensen

25 februari 2016 | NIEUWSBERICHT

Innovatiesubsidie van de Hartstichting voor prof. Patrick Rensen

Prof. Patrick Rensen (Endocrinologie) ontving op 18 februari tijdens het evenement Puls 2016 een Innovatiesubsidie 2016 ter waarde van 50.000 euro van de Hartstichting . Er werden twee van dergelijke subsidies uitgereikt. Zijn winnende project richt zich op een nieuwe manier om bruin vetweefsel te activeren.

Rensen gaat in samenwerking met prof. Wouter de Jonge (AMC) onderzoeken of het lukt om bruin vet te activeren. Dat doen zij door de zenuwen die bruin vet `aan' kunnen zetten, elektrisch te stimuleren. Geactiveerd bruin vetweefsel kan vetten in ons lichaam verbranden en slagaderverkalking afremmen. Slagaderverkalking is een belangrijke veroorzaker van hart- en herseninfarcten.

Puls 2016

Voor de innovatiesubsidies hadden 30 wetenschappers een voorstel ingediend. Tijdens Puls 2016 mochten 6 onderzoekers hun idee als een pitch van 5 minuten presenteren aan een jury. Deze bestond uit wetenschappers, bedrijven, patienten en de Hartstichting. De jury over het onderzoek van Rensen: "Een compleet andere benadering. Dit zou een totaal nieuwe techniek op kunnen leveren om slagaderverkalking aan te pakken".

Subsidie CVON

Dit onderzoek is relevant met betrekking tot de eerder verworven subsidie van 5 miljoen euro van Cardiovasculair Onderzoek Nederland (CVON) voor het consortium `ENERGISE'. De onderzoeksgroep van Rensen hoopt de komende jaren om cardiovasculaire ziekten te bestrijden door nieuwe aangrijpingspunten te identificeren voor het activeren van bruin vet. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met prof. Ko Willems van Dijk (Endocrinologie en Humane Genetica), prof. Wouter Jukema (Hartziekten), prof. Frits Rosendaal (Epidemiologie), prof. Wouter van Marken Lichtenbelt (Universiteit Maastricht) en prof. Patrick Schrauwen (MUMC).

ZonMW-subsidie voor reumatologe Fina Kurreeman

Groepsleider dr. Fina Kurreeman (Reumatologie) heeft een subsidie van 30.000 euro gekregen van medisch wetenschapsfinancier ZonMW voor het project 'Tracking the trigger of rheumatoid arthritis development through microbial DNA in blood'.

In samenwerking met de groep van Marcel Reinders en Thomas Abeel van The Delft Bioinformatics Lab - onderdeel van TU Delft - gaat ze op zoek naar microbieel DNA in het bloed van patienten die nog geen reuma hebben. De onderzoekers gaan kijken welk microbieel DNA aanwezig is in de patienten voordat ze reuma krijgen en of dat de mogelijke oorzaak is voor het ontstaan van deze ziekte.

Het onderzoek van Kurreeman vindt plaats binnen het profileringsgebied Immunity, Infection and Tolerance en is onderdeel van het reumaonderzoek binnen de afdeling Reumatologie.