Budget voor nieuwe locatie scholen Fakkel en Sponder vastgesteld


Het college van B&W heeft besloten een budget beschikbaar te stellen van EUR 5.950.000,- voor de gezamenlijk huisvesting van de scholen De Fakkel en De Sponder aan de Van Goghlaan 8 in Westrand. Op deze locatie wordt een nieuw schoolgebouw gerealiseerd, waarin beide scholen worden gehuisvest.
Na goedkeuring van de raad wordt het ontwerpproces gestart. Het is de bedoeling dat de kinderen eind 2017 naar hun nieuwe school kunnen.

Een lang gekoesterde wens van de partners Driespan (Fakkel) en KPO (Sponder) komt hiermee in vervulling. De oude schoolgebouwen worden ingeruild voor een adequaat nieuw schoolgebouw waarin beide scholen hun onderwijsambities samen waar kunnen maken.

Het is de ambitie van partners om de krachten te bundelen en op en vanuit deze locatie afgestemd kennis en expertise aan te bieden op het gebied van complexe leer- en gedragsproblemen voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Hierdoor ontstaat voor deze kinderen een afgestemde omgeving waarin
alle voorwaarden voor voorspoedig leren en opgroeien aanwezig zijn.

Er ligt een programma van eisen voor een schoolgebouw van 2500 m2 dat ruimte biedt aan 265 leerlingen. Daarnaast komt er een gymzaal voor beide scholen. De hoofdentree, de aula, het speellokaal en de gymzaal zijn bedoeld voor gezamenlijk gebruik.

Keuzes

Het college en de schoolbesturen zetten in op een duurzaam, flexibel en toekomstgericht gebouw.
In het Programma van Eisen wordt onderscheid gemaakt in wettelijke eisen en ambities. De raad beslist uiteindelijk hoeveel geld geinvesteerd kan worden in de nieuwe locatie.
Het optimale plaatje biedt de volgende meerwaarde:

* Een gebouw dat flexibel is in te richten en in te delen (denk aan verschuifbare paneelwanden);
* Duurzame bouw en aansluiting op het smartclimategrid;
* Beter verlichting- en geluidsniveau. Leerlingen van speciaal (basis) onderwijs hebben baat bij een rustige prikkelarme omgeving;
* Maatregelen voor efficient en flexibel beheer en gebruik.
* Een ruimere gymzaal waardoor er met meerdere groepjes tegelijk gegymd kan worden en de lestijd optimaal kan worden benut.

Veilig verkeer

In de plannen is ook rekening gehouden met het verkeer in de omgeving. Anders dan bij andere scholen komen leerlingen voornamelijk met leerlingenvervoer (taxibusjes) naar school. Om overlast richting de wijk te voorkomen en om veilig in- en uitstappen mogelijk te maken komt er een haal- en
brengstrook.

Jeugdzorgonderwijscentrum (JZOC)

Juzt heeft aangegeven niet te kunnen investeren in fysieke huisvesting op de locatie. De partners zien desalniettemin nog volop kansen voor inhoudelijke samenwerking met zorgpartners. Zo kunnen zorg en onderwijs nog steeds samenkomen op de nieuwe locatie.