Grote internationale tentoonstelling HACKING HABITAT. Art of Control

dinsdag 2 februari 2016 18:36 Binnenland

Dit is een origineel bericht van

Op 26 februari 2016 opent HACKING HABITAT, een grootschalige internationale tentoonstelling op de grenzen van kunst, technologie en sociale verandering. Meer dan 85 internationaal bekende kunstenaars tonen tot 6 juni 2016 zowel nieuw als bestaand werk in de voormalige gevangenis aan het Utrechtse Wolvenplein. Met Forensic Architecture (UK), Joseph Beuys (DE), Melanie Bonajo (NL), James Bridle (UK), Felix Burger (DE), Cristina Lucas (ESP), Centre for Political Beauty (DE), Johan Grimonprez (BE), Susan Hiller (USA), Samson Kambalu (MW), William Kentridge (SA), Laura Kurgan (USA), Metahaven (NL), Pedro Reyes (MX), Stanza (GB), Fernando Sanchez Castillo (ESP), Roy Villevoye (NL), e.v.a. Er worden 30 nieuwe werken gepresenteerd.

De gevangenis is metafoor voor de wijze waarop technologische, politieke en economische systemen ons in hun greep houden. Juist een echte gevangenis versterkt de ervaring van digitale opsluiting. Wat als de smartphone ons nieuwe panopticum blijkt? HACKING HABITAT neemt als tentoonstelling de bezoeker mee in een wervelende science fiction real time. Ze maakt controle voelbaar en toont een krachtig verzet waarin kunstenaars het voortouw nemen. Op speelse wijze heroveren zij hun leefomgeving. Ze hacken hun habitat en openen ruimte voor bezinning, debat en vernieuwing.

HACKING HABITAT vervlecht twee verhaallijnen: die van de globaal toenemende technocratie en die van de tegenmacht die zich organiseert. Het verhaal stelt de vraag hoe er een balans gevonden kan worden tussen technologie en menselijkheid. Daartoe verzamelt de organisatie reacties van mensen onder het motto: hoe kunnen we in de toekomst het leven leefbaar houden? Nieuwe kunstwerken zijn in opdracht gemaakt volgens het principe 'disconnect to reconnect': hoe herstellen we de relatie tussen mens en machine?

Hoewel HACKING HABITAT een hightech uitstraling heeft komen alle kunstvormen aan bod: theater, film-, video- en schilderkunst, installaties, geluidskunstwerken, interactieve games en DIY workshops. De werken zijn van hoge kwaliteit zoals Stichting Niet Normaal eerder heeft bewezen met de grote tentoonstellingen Niet Normaal (Beurs van Berlage, Amsterdam, 2009/10) en Ja.Natuurlijk! (Gemeentemuseum Den Haag, 2013).

De Stichting werkt voor HACKING HABITAT samen met de Universiteit Utrecht, Instituties voor een Open Samenleving, en de Nationale Ombudsman. Er verschijnt een kloek boek in een online Nederlandse versie voor E 19,95, en in een gedrukte Engelstalige editie voor E 29,95. Bestellen kan www.nai010.nl en vanaf 12 februari via de website van HACKING HBAITAT.

Uitnodiging Persconferentie - 25 februari 2016, 13 - 15 uur Op donderdag 25 februari van 13.00 - 15.00 uur organiseren wij een persconferentie in aanwezigheid van verschillende kunstenaars. De voertaal is Engels. Heeft u interesse om aanwezig te zijn, stuur dan een email aan zonne@hackinghabitat.com o.v.v. naam, medium en contactgegevens. De locatie is Wolvenplein 27, Utrecht.

*

*

*

*