Proost op de wetenschap: Conflict als kans voor de stad?

04 mrt 2016 17.00 - 18.00

Lezing

*Hoe vergaat het onderhandelingsproces tijdens stedelijke conflicten op straten en pleinen? Welke partijen hebben hierin een rol en hoe serieus wordt de rol van de bewoners genomen? In deze Proost op de wetenschap-lezing geeft Nanke Verloo antwoord op de vraag of, hoe, waar, en wanneer conflicten een kans kunnen zijn voor stedelijke ontwikkeling.

Tijdens stedelijke conflicten op straten en pleinen van de stad onderhandelen bewoners, beleidsmakers en welzijnsprofessionals over de toekomst van hun wijk en hun rol in de gemeenschap. Sociale vraagstukken zoals representatie, ongelijkheid, identiteit en beleid worden tastbaar in de publieke ruimte. Voor haar promotieonderzoek analyseerde Nanke Verloo vier etnografische casussen in Amsterdam, Den Haag en Utrecht waarin bewoners zich op onverwachte momenten en vaak onconventionele wijze organiseren tegen overheidsbeleid of welzijnspraktijken.

Wat bleek uit Verloo`s analyses is dat deze geimproviseerde acties regelmatig genegeerd worden of niet worden herkend als vormen van burgerschap door lokale overheden en welzijnsprofessionals, wat het conflict kan verdiepen. Wat kunnen deze informele en geimproviseerde performances ons vertellen over de behoefte van burgers? Hoe kunnen onverwachte vormen van participatie en burgerschap onderdeel maken van besluitvormingsprocessen?

Nanke Verloo

Foto door Merijn Soeters

Over de sprekers

Nanke Verloo is antropoloog en politiek wetenschapper. Zij is onlangs begonnen als Universitair Docent in Urban Planning op de afdeling Geografie en Planologie aan de Universiteit van Amsterdam. In Juni 2015 promoveerde zij op het onderwerp stedelijk conflict aan de Universiteit van Amsterdam.

Proost op de wetenschap

De SPUI25-programmareeks `Proost op de wetenschap' geeft promovendi en onlangs gepromoveerde onderzoekers een platform om hun onderzoek te presenteren aan een breed publiek. Iedere vrijdagmiddag vertelt een jonge wetenschapper bij SPUI25 over zijn of haar recente onderzoek.

De lezingen beginnen om 17:00 uur en duren ongeveer een half uur, waarna nog uitgebreid de tijd is om vragen te stellen. Ter afsluiting verzorgen wij een kleine borrel waarmee we proosten op de onderzoeker van die week, de wetenschap en de start van het weekend.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142 (op werkdagen bereikbaar tussen 10:00 en 16:00).

AANMELDEN

* www.spui25.nl

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam

+31 (0)20 525 8142

Gepubliceerd door Spui25