Koenders spreekt Macedonische collega over migratie

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft maandag in Geneve met zijn Macedonische collega Poposki gesproken over de situatie aan de Grieks-Macedonische grens. Op de grens hebben zich veel mensen verzameld die niet verder kunnen reizen doordat de grens grotendeels is afgesloten. Vandaag liepen de spanningen op toen een groep probeerde door de afsluiting heen te breken.

Koenders benadrukte in het gesprek met Poposki dat landen bij het nemen van maatregelen rekening moeten houden met de omliggende landen. Een besluit om de grens te sluiten in het ene land kan grote gevolgen hebben in het andere land. 'Daarom blijft het van groot belang dat we in Europa gezamenlijk optrekken. En dat we in elk geval goed met elkaar blijven spreken en overleggen als we toch zelf maatregelen nemen. Die verantwoordelijkheid hebben we en moeten we nemen.'

De minister heeft zijn Macedonische collega verder op het hart gedrukt oog te hebben voor de humanitaire situatie van de mensen aan de grens. 'Kwetsbare groepen als vrouwen en kinderen moeten adequaat opgevangen worden', zegt Koenders. 'Maatregelen moeten proportioneel zijn en moeten de mensen aan de grens geen schade berokkenen', aldus Koenders, die in contact is met de Europese Commissie, Griekenland en andere buurlanden om de problemen op te lossen.

Koenders bracht recent nog een bezoek aan de Grieks-Macedonische grens. Ook tijdens dat bezoek benadrukte Hij de noodzaak voor een gezamenlijke Europese aanpak van het migratieprobleem.