Pilot opleiding WT-1 Jeugdbegeleider succesvol!


Pilot opleiding WT-1 Jeugdbegeleider succesvol!
Geplaatst op 29 februari 2016

Afgelopen zaterdag is de pilot die in regio Tilburg georganiseerd werd succesvol afgesloten.

Begin dit jaar startte een pilot voor de nieuwe Wieleracademie opleiding `Wielertrainer-1 Jeugdbegeleider'. De pilot werd op 2 verschillende locaties aangeboden (TWC Het Snelle Wiel, Bladel en TWC Pijnenburg, Tilburg) met in totaal 21 cursisten. De opleiding, bestaande uit vier bijeenkomsten,
werd in Tilburg verzorgd door Twan van Gestel en in Bladel door Erwin van de Ven. Beiden ervaren gediplomeerde wielertrainers-3 en actief op de vereniging.

Kerncompetenties die aan bod komen tijdens deze opleiding zijn het assisteren bij activiteiten (o.a. begeleiden sporters, toezien op veiligheid) en het zorgen voor maatregelen (waarborgen hygiene, afhandelen formaliteiten).

De belangrijkste taak als jeugdbegeleider is om er mede zorg voor te dragen dat de sociale-, fysieke- en hygienische veiligheid van jeugdsporters de juist aandacht krijgt. Als jeugdbegeleider mag je onder verantwoordelijkheid van een hoger gekwalificeerde wielertrainer (WT-2 of -3) assisteren
bij een training of activiteit van de jeugd categorieen. De belangrijkste doelgroep voor deze opleiding zijn de ouders en begeleiders van de jeugdcategorieen op de vereniging die graag bijspringen tijdens trainingen en activiteiten.

De Jeugdbegeleider opleiding wordt als derde aan het rijtje van Wieleracademie niveau 1 opleidingen toegevoegd, naast de opleiding tot `MTB begeleider' en `Wegkapitein'. Meer informatie over deze opleidingen vind je op de Wieleracademie website.

De opleiding zal nu geevalueerd en bijgesteld worden waarna de opleiding vanaf medio mei beschikbaar komt voor andere wielerverenigingen. Zodra hier meer concrete informatie over beschikbaar is wordt deze via de Wieleracademie website bekend gemaakt.