Wmo moet in betere banen


maandag, 29 februari 2016

Wmo moet in betere banen Woensdag 2 maart spreekt de Kamer over de inmiddels roemruchte Wet maatschappelijke ondersteuning, de Wmo. De Unie KBO stelt vast dat ruim een jaar na de ingangsdatum, de nieuwe wet voor veel mensen met een chronische ziekte of beperking nog niet werkt.

Zorgvragers en professionals komen nog te vaak terecht in een bureaucratisch doolhof bij het zoeken naar een passende oplossing. Grote verschillen tussen gemeenten leiden tot rechtsongelijkheid. Gemeenten bezuinigen op voorzieningen waardoor mensen eerder minder dan meer mee gaan doen. En er
wordt nog onvoldoende maatwerk geboden. Het zijn observaties die wij samen met Ieder(in), NPCF, Per Saldo, LPGGz en de PCOB hebben gedaan.

Kwart haakt af

Verder constateren we ook dat hoge eigen bijdragen steeds meer de toegang tot noodzakelijke zorg belemmeren. Recent onderzoek van Ieder(in) en Binnenlands Bestuur laat zien dat de eigen bijdragen die gemeenten voor Wmo-voorzieningen vragen, ertoe leiden dat een kwart van de zorgvragers
afhaakt. Dit alles is extra schrijnend in de wetenschap dat veel gemeenten in 2015 geld overhouden aan de Wmo en aan de maatwerkregeling voor inkomensondersteuning.
Verbeteringen
Gezien de urgentie van bovenstaande problemen vindt de Unie KBO het belangrijk dat er snel verbeteringen worden doorgevoerd. De maatregelen die we samen met de bovenstaande organisaties voorstellen, versterken de rechtspositie van burgers en brengen het doel van de Wmo ook echt dichterbij.

Deze voorstellen zijn inmiddels per brief verstuurd aan de leden van de Tweede Kamer

Tweeten