De molen van Van Gogh


De molen van Van Gogh

De molen van Van Gogh

Sinds vandaag bemaalt een heel nieuw gemaal de Haagse Noordpolderbuurt. Daarmee blijft in dit deel van Den Haag de kans op wateroverlast ook de komende decennia klein. Het gemaal is bijna niet te zien, want het staat op een heel bijzonder plekje. Dat vond schilder Vincent van Gogh al.

Achter de drukke Neherkade staat de oudste poldermolen van Den Haag. De Laakmolen is een achtkante grondzeiler uit 1699 die rust op de fundamenten van een nog vroegere molen, de raymolen . Deze naam zou zijn afgeleid van 'raeybraken', oftewel radbraken. De molen stond namelijk het galgenveld
van het Hof van Holland. Daar werden lijken van misdadigers opgehangen aan een galg of rad als afschrikwekkend voorbeeld voor wie kwaad in de zin had.

Aquarel

De nieuwe molen werd gebouwd in opdracht van Delfland en zorgde er samen met de Broekslootmolen voor, dat het water in de Noordpolder op hoogte bleef. Vincent van Gogh maakte in de zomer van 1882 een aquarel van de Laakmolen, zie de foto.

In 1938 werd het Haagse deel van de Noordpolder ontpolderd. De Laakmolen zorgde alleen voor het afvoeren van water uit de plantsoenen. In 1970 bouwde Delfland in het bakhuis naast de molen een elektrisch hulpgemaal. Sinds 1979 maalt de molen niet meer, maar af en toe draait hij nog wel.

Beste plek

En ook de wereld draaide door. Rondom het gemaal kwam nog meer bebouwing en het klimaat veranderde. Uit een polderstudie van Delfland bleek dat om wateroverlast voor te zijn, de capaciteit van gemaal Laakmolen moest worden uitgebreid van 26,6 m3/min naar 44 m3/min.

Samen met de gemeente Den Haag is Delfland in dit dichtbebouwde stuk Den Haag op zoek gegaan naar een geschikte plek voor een nieuw gemaal. Uiteindelijk bleek het gelijk van de oude waterschapsbestuurders: ook voor het nieuwe gemaal, was de beste plek het terrein van de molen.

Maatwerk

Dat vroeg om maatwerk. De nieuwe gemalen van Delfland hebben een strakke glazen behuizing. Een dergelijk modern gemaal past niet natuurlijk naast de oude molen. Daarom is ervoor gekozen het nieuwe gemaal grotendeels onder de grond te bouwen. De zichtbare delen zijn bovendien zo uitgevoerd dat
ze nauwelijks opvallen.

Het beton is antracietgrijs gekleurd door een speciale toeslag, de metalen delen zijn groen gemaakt en het hek rondom het gemaal is aangepast aan de bestaande omheining van de molen. De hei- en graafwerkzaamheden moesten uiterst voorzichtig worden uitgevoerd om de fundering van de molen niet
te beschadigen. Kortom, de bouw van het nieuwe gemaal was een bijzondere klus.

Visvriendelijk

Sinds vandaag draait het nieuwe gemaal volledig mee in het systeem waarmee Delfland op afstand alle gemalen bedient. Het is bovendien visvriendelijk. Het oude gemaal wordt nu ontmanteld en het historische bakhuisje wordt door de bewoner van de molen in gebruik genomen als berging. Het nieuwe
gemaal is dus nauwelijks te zien. De kans dat een moderne Van Gogh erdoor geinspireerd raakt, is dus bijzonder klein, maar het zorgt er wel voor dat de bewoners en ondernemers in de Noordpolder de voeten droog houden. Nu en in de toekomst.

Delen Reageren

Deel deze pagina via

* Facebook
* Twitter
* LinkedIn

Kopieren van de link _____________________
Versturen per mail _____________________
[ Versturen ]

Reageren

reageren sluiten
Naam
_____________________
Commentaar
_____________________
Captcha
Vraag: Wat is 4 + 4 ?
Je antwoord: _______________________________
[ Commentaar toevoegen ] [ Annuleren ]

Reageren

reageren sluiten
Naam
_____________________
Commentaar
_____________________
Captcha
Vraag: Wat is 4 + 4 ?
Je antwoord: _______________________________
[ Commentaar toevoegen ] [ Annuleren ]