Academische opleiding voor botox en fillers

TV | ma 29 feb 2016

Verslag Ferry Stoop

Redactie Marchje Oldenbeuving

In het Erasmus MC, het grootste academische ziekenhuis in Nederland, begint binnenkort de eerste academische opleiding cosmetische dermatologie. Elke basisarts mag op dit moment botox, fillers en laserbehandelingen uitvoeren, en zonder opleiding gaat dit vaak mis.

De hoogleraar Tamar Nijsten van het Erasmus MC vertelt in EenVandaag over dit initiatief. Hij heeft samen met collega's besloten om deze omstreden stap te gaan zetten. Nijsten dat ze in zijn ziekenhuis wel tien patienten per week krijgen bij wie het fout is gegaan. Mede daarom worden de jonge dermatologen een half jaar lang intensief getraind om de cosmetische behandelingen zo goed mogelijk uit te voeren.

Maar horen behandelingen die alleen bedoeld zijn voor verfraaiing van het lichaam wel thuis in een academisch ziekenhuis? Volgens minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) in ieder geval wel: zij gaf eerder een half miljoen subsidie om een opleiding te organiseren.

Voorzitter Catharina Meijer van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) geeft een reactie in de studio.