Medewerkers van Klomp kiezen massaal voor werkgelegenheid

maandag 29 februari 2016 14:55 Economie

Dit is een origineel bericht van Klomp Groepsvervoer Ede

Uit de peiling dit weekend onder medewerkers van Klomp blijkt dat zo'n 96% voor behoud van werkgelegenheid kiest. De ondernemingsraad had ook al eerder met de directie afgesproken, dat werkgelegenheid absolute prioriteit heeft en dat een eventuele achterstallige betaling pas zou worden geclaimd als daarover in een bodemprocedure een definitieve uitspraak is gedaan. Dezelfde oprechte vraag is nu aan de medewerkers gesteld. Claim je nu terwijl dat het einde betekent van Klomp of wacht je totdat er een definitieve gerechtelijke beslissing is? Vrijwel alle medewerkers kiezen dus voor de laatste optie.

Klomp Groepsvervoer wil meer ruimte om te zoeken naar een oplossing. Johan van Praet: 'Eerder kregen wij deze ruimte van de voorzieningenrechter, maar in hoger beroep kort geding werd deze ruimte niet gegund. De dwangsom om deze betaling af te dwingen werd echter door het hof zeer laag gehouden. Duidelijk is dat wij deze achterstallige betaling nu niet kunnen betalen. De FNV gaat met haar eisen hiermee volledig voorbij aan de werkgelegenheid van de 550 medewerkers van Klomp, bovendien zullen onderaannemers en toeleveranciers ook ernstig in de problemen komen.'

Er is een visieverschil over de cao met de FNV over de betaling van woon-werkverkeer als arbeidstijd. In extreme situaties betaalt klomp 8 uur arbeidstijd voor twee uur betaalde opdracht. Klomp stelde wel het voertuig beschikbaar om de woonwerk afstand te overbruggen.

Klomp Groepsvervoer heeft medio 2015 alle problemen onderkend en heeft voor de moeilijkste weg gekozen om al haar verplichtingen uit het verleden af te lossen, zoals belastingdienst en pensioenfonds en onderaannemers en toeleveranciers in de lucht te houden. Sindsdien werken alle medewerkers hard aan herstel en zijn de vooruitzichten voor 2016 positief.

*

*

*

*