Internetproviders vergelijken: pas op bij ADSL abonnementen


UTRECHT, 20160229 -- DSL internet is een van de meest gekozen verbindingstype wanneer mensen internet providers vergelijken. Toch zit er meer verschil tussen de abonnementen dan men in eerste instantie denkt.

DSL internetproviders vergelijken
Bij internet providers vergelijken die DSL internet aanbieden, een vorm van internet dat via de telefoonlijn geleverd wordt, dan zijn hier grote verschillen tussen te vinden. Zo leveren virtuele providers zoals Tele2 en Online hun abonnementen via het netwerk van KPN. Zij kopen als het ware diensten in van KPN en bieden deze dan weer door aan de consument. KPN weet virtuele providers veel abonnementen aan te bieden met zowel ADSL2+ als VDSL internet en hiermee maakt de consument vaak de fout door voor het goedkoopste abonnement te kiezen.

Bij de goedkoopste abonnementen ziet men bij internet providers vergelijken vaak DSL internet staan of gewoon ADSL internet. De termen zoals ADSL2+ en VDSL zijn vaak te technisch voor providers om uit te leggen aan de consument, terwijl dit wel degelijk van belang is bij het kiezen van een internet provider. ADSL2+ is een oudere techniek om internet via de telefoonlijn te leveren, deze techniek heeft moeite met het leveren van snel internet wanneer de afstand tussen de woning en de wijkcentrale te groot is. Deze techniek wordt vaak geleverd bij abonnementen met een snelheid van 20 of 30 Mbit/s. Een uitzondering hierop is internet provider Vodafone, zij bieden alleen VDSL internet aan bij het 20 Mbit/s abonnement.

In de praktijk komt het dus vaak voor dat mensen kiezen voor een goedkope internet provider zoals Tele2 en klagen over langzaam internet. Van die 20 Mbit/s haalt men vaak slechts 11 Mbit/s binnen vanwege de afstand met de wijkcentrale. Het advies van internet providers vergelijken is dan ook om te kiezen voor abonnementen vanaf 40 Mbit/s aangezien daar standaard VDSL bij geleverd wordt. De limiet van ADSL2+ internet is namelijk 24 Mbit/s.

Internet vergelijken met snel VDSL internet
Bij VDSL internet worden nieuwe technieken toegepast waardoor het verlies in internetsnelheid wordt gecompenseerd. Internet provider KPN heeft veel geïnvesteerd in de VDSL techniek en kan dit al op veel plaatsen in Nederland aanbieden met een snelheid tot 100 Mbit/s. Internet vergelijken met een postcodecheck is dan ook aan te raden voor consumenten die op zoek zijn naar snel internet voor een goedkoop tarief.

VDSL internet wordt geleverd via straatkasten die tussen woningen en de wijkcentrale staan. Hiermee wordt het probleem van de lange afstand tussen de wijkcentrale en woning teniet gedaan. In de straatkasten zitten nieuwe technieken om de ruis via de koperkabels te verminderen en de snelheid van het internet te behouden. In de toekomst zal het zelfs mogelijk zijn om abonnementen met een snelheid van 100 Mbit/s af te nemen dankzij de “pair bonding” techniek die KPN ontwikkelt heeft. 

Met pair bonding kunnen twee koperkabels aan elkaar gekoppeld worden en dus een hogere snelheid behaald worden. Een tweede koperkabel is in eerste instantie aangelegd als back-up kabel voor het geval de eerste kabel kapot gaat. Door de twee te combineren kan KPN nog sneller internet aanbieden. Vooralsnog zal men bij internet providers vergelijken niet een dusdanige DSL snelheid zien, maar voor de toekomst zijn deze ontwikkelingen interessant om in de gaten te houden. Wanneer KPN 200 Mbit/s aan gaat bieden aan consumenten en virtuele providers is nog niet bekend.

Internet abonnementen vergelijken is dus zeer raadzaam gezien dit het verschil kan maken tussen een snelle en stabiele verbinding en een langzame en voordelige verbinding.